Változik a törvény

2020.01.30. 07:00

Egyre többen cserélik le számlatömbjüket

Idén július 1-jétől változik a törvény, és a katásoknak is azonnal be kell küldeniük minden belföldi adóalany részére kiállított számlát a NAV-nak. Sokan már most áttértek az online számlázásra, de rengeteg a kérdés a változásokkal kapcsolatban.

ZH

Sokan már most áttértek az online számlázásra

Fotó: Shutterstock

– Ügyfélszolgálatunkon egyre több a katás vállalkozásokkal kapcsolatos kérdés, különösen azóta, hogy tavaly elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítéséről szóló törvényjavaslatot. Még mindig sok a tévhit, a félinformáció és a jogszabályok téves értelmezése miatti bizonytalanság – fogalmazott Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

Sokan már most áttértek az online számlázásra
Fotó: Shutterstock

Mint az már köztudott, a bejelentést egy számlázóprogrammal automatizálva vagy az adóhatóság felületén manuálisan feltöltve lehet megtenni. Szakemberek szerint az utóbbit választó katásoknak ez jelentős adminisztrációt jelent, amit várhatóan a könyvelők sem fognak átvállalni tőlük. Emiatt is választják egyre többen az online számlázást.

Sokan gondolják, hogy csak havonta 1 millió forintot lehet számlázni, de az is gyakran előkerülő tév­hit, hogy 12 millió forint feletti bevételnél már nem lehet katázni. A törvény úgy rendelkezik, hogy az „adómentes” (azaz 40 százalékos adót nem kell fizetni) bevétel határa 1 millió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hónapban nem lehet többet számlázni 1 millió forintnál.

– Helyes értelmezésben, ha például a magánszemély augusztusban kezdett katázni, és az évből hátralévő mind az 5 hónapra kell a tételes adót fizetnie, akkor a kata kerete ennek megfelelően 5×1 millió forint – tájékoztatott Bonácz Zsolt adószakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!