gazdaság

2019.11.11. 15:00

A teljesítmény még nő, de már csökken az építőipari cégalapítások száma

Az idei harmadik negyedévben 1410 új cég indult az építőiparban, ami az Opten céginformációs tanácsadó a Zalai Hírlaphoz eljuttatott elemzése szerint azt jelenti, hogy immár második negyedéve csökken az újonnan induló cégek száma.

Hajdu Péter

A legrosszabb kép az építőiparban mutatkozott, ahol az ellenőrzés tapasztalatai szerint a dolgozók több mint felét, egészen pontosan 54 százalékát foglalkoztatták feketén Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Még továbbra is erőteljes az építőipar, de egyre több jel utal arra, hogy a lendület csökkenni fog – tájékoztatott az elemzés egyik megállapításáról Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. – 2019 harmadik negyedévében csupán 1410 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami 3,3 százalékos visszaesés a második negyedévhez, és 7 százalékos visszaesés a rekordmagas első negyedéves értékhez képest.

Az építőipar visszaeséséről ugyanakkor még egyáltalán nem lehet beszélni, az viszont egyértelmű, hogy a jelek vegyesebbek, mint egy évvel ezelőtt. Az előző év azonos időszakához mérten a cégalapítási érték még 13 százalékos növekedést mutat, és a havi termelési mutatók is többnyire magasabbak az előző évi értékeknél, de az éven belüli tendencia már kevésbé pozitív.

Az építőipar havi összesített termelési számai még rendre nagyobbak a 2018-as értéknél, a növekedés mértéke viszont csökken, és a szektoron belüli építményfőcsoportok között eltolódás látszik. Augusztust tekintve például az előző év azonos időszakához mérten már csak 5,9 százalékos a növekedés, míg 2019 első felében rendre 30-50 százalék körül volt ez az érték. Ráadásul az augusztus végi szerződésállomány 12,1 százalékkal alacsonyabb a 2018. augusztusinál. Az építőiparon belül eltolódás látszik, az épületek építése még növekedőben van, míg az egyéb építmények főcsoportban a legtöbb mutató alapján csökkenés tapasztalható.

Az összesített cégszámot tekintve az építőipar még növekedést mutat. Az új cégek száma hónapról hónapra meghaladja a megszűnő cégekét. Jelenleg 53 330 vállalkozás működik a szektorban. 2019 harmadik negyedévében 771 cég szűnt meg az ágazatban, ami 12,3 százalékkal alacsonyabb a második negyedéves értéknél, valamint 23 százalékkal alacsonyabb 2018 harmadik negyedévénél. A megszűnések számának csökkenése jó jel az ágazatra nézve. A rossz hír viszont az, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolás szerepe még mindig jelentős, ráadásul növekedőben is van. A harmadik negyedévben 230 építőipari cég került felszámolás alá, tehát a kifizetetlen számlák továbbra is veszélyeztetik a szektort. Hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, az októberi számok újabb havi cégalapítási rekordot mutatnak, ezúttal már pozitív irányba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!