Van aki gazdálkodónak születik

2019.10.15. 17:30

Egy 26 éves fiatalember látja el friss tejjel a dél-zalai falvakat

A Tótszerdahelyen, de még a környéken sem tartanak évek óta tehenet. Fiatalok már alig lakják a házakat, ezért is üde színfolt Horváth István Dávid jelenléte, a 26 éves fiatalember látja el friss tejjel a dél-zalai falvakat.

Benedek Bálint

Horváth István Dávid arra tette fel az életét, hogy gazdaságot vezessen és tejtermékeket gyártson

Tótszerdahely ősz eleji csendes arcát mutatta, amikor leparkoltunk Horváth István Dávid takaros háza előtt. A csöngetésre nem, csak a telefonhívásra reagált, hiszen épp az állatokkal foglalkozott. Szalmakalapban, kissé elgyötörten fogadott, s már vezetett is bennünket békésen legelésző „barátaihoz”. Van tennivaló bőven, csak kapkodtuk a fejünket a már megvalósított fejlesztések láttán. S ez még csak a kezdet…

A 26 éves fiatal arra tette fel az életét, hogy gazdaságot vezessen, és tejtermékeket gyártson. S ehhez meg is vannak az alapjai. Gödöllőn, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi karán környezetgazdálkodási agrármérnök szakon végzett, majd ezután Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon karán szerzett mesterdiplomát.

Horváth István Dávid arra tette fel az életét, hogy gazdaságot vezessen és tejtermékeket gyártson

– A mezőgazdaság szeretete viszont korábbra nyúlik vissza – mosolygott. – A nagymamám szerint az unokák közül mindig én tüsténkedtem többet a nagypapa körül, ha ő az állatokhoz ment. Nyilván érdekeltek a négylábúak, de még jobban szerettem a friss tejet, a túrót és az aludttejet. Felnőttként is szeretem tudni, mi kerül a tányérunkra, s a rengeteg feldolgozott élelmiszer nem vonzott. Lovakat tartottunk otthon, amikor hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy tehenet, hogy adjon tejet a családnak. A sajtkészítést Béla bácsi sajtkészítő mesteremtől kezdtem el tanulni, aki megmutatta, milyen szép szakma is ez.

Dávid kezdeti lelkesedése tetszett a szüleinek, ám érthetően féltették a csalódásoktól is. Amikor heti kétszer Keszthelyre járt egyetemre, előfordult, hogy reggel lefejte a tehenet, majd az oktatásról hazatérve folytatta a ház körüli teendőket. Máig nem tudja megmagyarázni, miért, de megkedvelte a szakmát, s egyszer csak azt vette észre, hogy már hat tehén van az istállóban.

A sertéseket a húsukért tenyészti a fiatal gazda
Fotók: Szakony Attila

– Ezt saját erőből nem lehetett volna fenntartani, ezért a Fia­tal gazda pályázaton indultam, szerencsére sikerrel – mesélte. – Szinte egyedüli pályázatként előfinanszírozott, azaz olyan vissza nem térítendő támogatás, melynek 75 százalékát előre megkaptam, és azt saját belátásom szerint a frissen alapított vállalkozás fejlesztésére fordíthattam. A maradékot pedig a 3. évben hívhatom le. A vállalásomban szerepelt többek között 2 koca, 12 malac, 8 tehén és 2 borjú beszerzése. Emellett szeretnék létrehozni egy sajtházat, a meglévő pajtát istállóvá alakítani, s ezekre napelemet szerelnék fel. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a szüleim mellett a menyasszonyom segítségére is számíthatok, aki szintén szakmabeli és a kecskéivel együtt színesítené a repertoárt. A disznókkal hosszú távon akár a húspiacon is megjelennék. Célunk egyfajta kisgazdaság létrehozása, mely kiváló minőségű helyi termékekkel látná el a környéket.

Érlelődő sajtok a hűtőszekrényben,
hamarosan tejüzem nyílhat

A fiatal úgy látja, erre nagy szükség van, hiszen közel s távol senki nem tart már háznál állatot. Míg régebben szinte minden portán volt néhány tehén, addig ez manapság nem dívik. Persze ennek oka, hogy felgyorsult az élet, a kortársai a nagyvárosokban keresnek boldogulási lehetőséget. Viszont őt nem zavarja, hogy mindennap 4.30-kor kel, hogy megfejje a teheneket, majd ezután a megrendelőihez kihordja a friss tejet.

Fotó: Szakony Attila

– Igyekszem a lehető legtöbbet tenni az állatok körül, feladataim közé tartozik a takarmánytermesztés is – tette hozzá a gazda. – Amikor odakint lenyugszik a nap, a feladatok korántsem érnek véget. A konyhában folytatódik a sajtkészítés, amelyben mindig a frissességre törekszem. Készítek lágy és félkemény sajtot, valamint trappistát, sőt egyre gyakrabban gyúrok parenyicát. Ha ezzel végeztem, akkor talán 22.30 előtt ágyba kerülök. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a fajta életforma és hivatás nem a pihenésről szól, nincsenek piros betűs ünnepek, ugyanis az állatok állandó gondoskodást igényelnek. De tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, ezek pedig inspirálnak bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!