AVTOMATA

2019.07.30. 07:00

Július 31-ig be kell jelenteni az automatákat!

Július 31-éig még szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az üzemeltetők azokat az automataberendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók, és működésükhöz nincs szükség keze­lőszemélyzetre.

ZH

Az üzemeltetők már 9000 automatát regisztráltak

Fotó: Shutterstock

Erre hívja fel a figyelmet friss közleményében a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

Már nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell bejelenteni a NAV-nál, hanem szolgáltatástól és árucikk­től függetlenül minden ilyen berendezés üzemeltetésére vonatkozik ez a kötelezettség. Ide tartoznak például a parkolóautomaták, a személyzet nélküli autómosó-berendezések, a „százforintos” játékkiadó gépek és a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automaták is.

Az üzemeltetők már 9000 automatát regisztráltak
Fotó: Shutterstock

Bár az eredeti határidő június 30-a volt, az adóhivatal egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni, derül ki a közleményből. Mostanáig az üzemeltetők már kilencezer automatát regisztráltak. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat.

Az AVTOMATA adatlap internetes kitöltő- és ellenőrzőprogramja, a hozzá tartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthető az adóhivatal honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!