Szponzorált tartalom

2019.05.16. 09:40

A kölcsöntől nem félni kell, hanem átgondolni

Pörög a teljes hitelpiac, a személyi hitelezés pedig igazi virágkorát éli. Szinte biztosan állítható, hogy továbbra is jelen lesz a hitelek iránti fokozott érdeklődés, ugyanis jelentős a tér a további hitelkihelyezésekre.

A kamatok változását nehéz előre látni, a lakáshitelek esetében emelés várható, hiszen a monetáris politika fokozottabban hat rájuk, a személyi kölcsönök kedvező konstrukciói viszont egyelőre maradhatnak. Részben ez magyarázza a személyi kölcsönök lakáscélra történő felhasználásának növekedését, illetve a babaváró hitelek kiszorító hatásának megjelenését.

A személyi kölcsönök állománya hozzávetőlegesen 740 milliárd forint, ami 37 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Ráadásul most következnek a kölcsönfelvétel szempontjából főszezonnak nevezhető hónapok; a lakásfelújítást, az otthonok gépesítését, klímatelepítést és a használtautó-vásárlást a legtöbben a tavaszi-nyári időszakra időzítik, illetve ekkortájt zajlanak a nagy családi események, amelyek finanszírozása gyakran személyi kölcsönből valósul meg.

Igénylés előtt gondoljuk át, mekkora összegre van szükségünk!

A személyi kölcsönök igénylési feltételei kifejezetten kedvezők; nincs ingatlanfedezet, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben a fizetendő kamatok is kedvezők… Mindez sokakat túlzott költekezésre ösztönözhet, ám ennél is hiteltípusnál is fontos az alapos mérlegelés.

Mindenekelőtt érdemes alaposan átgondolni, mennyi fér bele, mekkora összeget igényelhetünk, illetve mekkora törlesztőrészleteket tudunk nehézségek nélkül fizetni. Ennek eldöntése érdekében érdemes mérlegre tenni a havi bevételeinket és a kiadásainkat, illetve érdemes azzal is számolni, hogy váratlan kiadások bármikor jelentkezhetnek. Ha jól kalkulálunk, egy-egy váratlan esemény nem veszélyezteti a fizetőképességünket.

Természetesen létezik jogszabályi korlát, ami védi az igénylőket a túlzott eladósodástól, ez a szabályozás azonban túlzottan megengedő; az igazolt jövedelem 50 százaléka terhelhető, ami egy átlagos vagy átlag alatti bevétellel rendelkező család esetében komoly lemondásokat eredményezhet. Magas jövedelem esetén a terhelhetőség nagyobb; jelenleg 400 ezer, július 1-től 500 ezer feletti igazolt jövedelem esetén 60 százalékot fordíthatunk hiteltörlesztésre.

A gyorsaság vonzó

Tagadhatatlan, hogy a személyi kölcsönök egyik legnagyobb vonzereje a gyorsaságban rejlik. Léteznek hitelintézetek, amelyek akár 1 órán belül folyósítják az igényelt kölcsönt. A Minikölcsön esetében a teljes igénylési folyamatot online végezhetjük; videóazonosítás, elektronikus aláírás és bankszámlamegosztó funkció teszi gyorsabbá és egyszerűbbé az ügyintézést.

Az akciós valóban akciós?

Talán meg sem lepődünk, hogy a hitelpiacon is megjelentek az akciós ajánlatok. Ezek némelyike megfelelő választással kecsegtet, ugyanakkor fokozott figyelemre van szükség velük kapcsolatban (is).

Mielőtt akciós konstrukciót vennénk igénybe, ismerjük meg alaposan az ajánlatot és legyünk tisztában azzal, mire vonatkozik maga az akció. Sajnos gyakran előfordul, hogy a kedvezményes kamatok csupán a futamidő első néhány hónapjában érvényesek, ezt követően már sokkal kedvezőtlenebb árat kell fizetnünk a kölcsönért.

Gyakori trükk az is, hogy a legjobb ajánlatok teljesítését apróbetűs feltételekhez kötik. Előfordulhat, hogy a reklámokban látható kedvező THM-et csak akkor kaphatjuk meg, ha a jövedelmünk kifejezetten magas. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében figyeljünk a részletekre és kérdezzünk bátran. Az ügyfélszolgálatok készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!