Az agrárpolitika jövője

2019.04.18. 14:00

Gazdálkodóknak tartottak fórumot Csesztregen

A magyar agrárium nagyon szép pályát futott be az elmúlt nyolc esztendőben, akár a termelési teljesítményünket, akár az exportunkat nézzük, 50 százalékos bővülésről számolhatunk be.

Gyuricza Ferenc

Vigh László, Győrffy Balázs és Süle Katalin, az agrárkamara zalai elnöke a fórumon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Egyebek közt erről beszélt tegnap délután a térség gazdálkodói számára megszervezett fórumon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A rendezvényt megelőzően a mezőgazdasági érdekvédelmi és szakmai szervezet elnöke Vigh László országgyűlési képviselővel közösen sajtótájékoztatót tartott, melyen elsősorban az európai uniós választásokkal kapcsolatos aktualitásokra tért ki.

Mint mondotta: a magyar, de az európai gazdálkodók számára is jelenleg az az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként alakul a következő hétéves tervezési ciklus közös agrárpolitikája. Az már látható, hogy sem a leköszönő Európai Bizottság, sem az Európai Parlament nem fog érdemi döntéseket hozni, így a 2020 utáni politikai irányvonalat az előttünk álló választások eredménye határozza meg. Győrffy Balázs úgy fogalmazott: a gazdatársadalom jó érdekérvényesítő, amit az is tükröz, hogy az európai gazdák szervezeteinek a jelenlegi tervezési időszak fél­idei felülvizsgálatakor sikerült megakadályozniuk, hogy a vidékfejlesztési programon belül migrációs csomagot hozzanak létre.

Vigh László, Győrffy Balázs és Süle Katalin, az agrárkamara zalai elnöke a fórumon
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Győrffy Balázs a sajtótájékoztatón azt is kiemelte: a gazdálkodókra leselkedő veszély ezzel korántsem hárult el, a „brüsszeli bürokraták” jelenleg ugyanis olyan tervet dédelgetnek, miszerint nem a közös agrárpolitikán belül, hanem attól függetlenül hoznak létre egy keretet a migráció támogatására, aminek feltöltése az agrárium kárára is történhet. A legrosszabb forgatókönyv szerint a gazdák akár azzal is számolhatnak, hogy a területalapú támogatások mértéke hektáronként 15 ezer forinttal csökken.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ezért olyan politikai erőre van szükség Európában, amely eredményesen és eltökélten tudja a gazdák érdekeit képviselni. A fórumot megelőző tájékoztatón Győrffy Balázs külön kiemelte: az agráriumot ma bővülő beruházások, a foglalkoztatási létszámok növekedése jellemzi, ezt a felfelé ívelő tendenciát pedig nem szabad kockázatnak kitenni, fogalmazta meg véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!