A közös hivatal épületével végeztek, s most a művelődési házon a sor

2019.03.12. 07:00

Fontos felújítások zajlanak Lovásziban

Az önkormányzati hivatal épületének korszerűsítése javarészt befejeződött a településen, közben pedig megkezdték az Olajbányász Művelődési Ház felújítását.

Korosa Titanilla

A felállványozott Olajbányász Művelődési Ház. Decemberben kezdődött meg a külső szigetelés megújítása, valamint a nyílászárók cseréje

Fotó: Korosa Titanilla

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik kiírásának keretében valósult meg a hivatali épület felújítása. – A beruházás keretében mintegy 64 millió forint támogatás állt rendelkezésünkre – tájékoztatott Léránt Ferenc polgármester.

– Ezt felhasználva megvalósult az épület külső hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, illetve gépészeti rekonstrukcióra is sor került, melynek révén az elavult, konvektoros fűtési rendszer helyett energiatakarékos központi fűtést alakítottak ki. Ezenkívül napelemeket helyeztek az épületre, melyek nagy hatásfokkal biztosítják az energiaellátást. A felújítás során megtörtént a hivatal akadálymentesítése is, a közlekedő, illetve a vizes helyiségek is ennek megfelelően lettek kialakítva. Viszont – miután a pályázat nem támogatta – a belső felújításra nem került sor, hiányzik még a villamos rekonstrukció és élhetőbb mun­kakörnyezetet is szeretnénk kialakítani. Ezek megvalósítására a hivatalt fenntartó önkormányzatoknak forráshiány miatt nincs lehetőségük. Sikerült azonban a házasságkötő termet megújítani, illetve a leamortizálódott és hiányos bútorokat kicseréltük, pótoltuk.

A polgármester hozzátette, hogy nagy reményeket fűznek a Magyar falu programhoz és az ennek keretében elnyerhető támogatások megszerzéséhez, melyek révén a fenti terveiket befejezhetnék.

A felállványozott Olajbányász Művelődési Ház. Decemberben kezdődött meg a külső szigetelés megújítása, valamint a nyílászárók cseréje Fotó: Korosa Titanilla

– A másik fontos fejlesztés az Olajbányász Művelődési Ház megújítása egy vidékfejlesztési pályázatból. A munkák jelenleg is zajlanak – folytatta Léránt Ferenc. – A kedvező időjárásnak köszönhetően már decemberben megkezdődött a külső szigetelés és a nyílászárók cseréje. Megvalósul ott is a gépészeti rekonstrukció és a központi fűtésrendszer kiépítése. Az intézményben számos program is megvalósul. Ezek jelentős része egy közösségi projekt jótékony segítsége révén, az aktív civil szervezetek, intézmények közreműködésével zajlik.

A polgármester azt is elmondta, hogy a fenti pályázatok benyújtása óta több év eltelt, ennek ellenére az akkor elfogadott összegekből a tervezett műszaki tartalommal vállalták a kivitelezők a munkákat. Hozzátette: az épületek külső felújítása mellett szükség lenne még a belső terek megújítására is. Amennyiben pályázati lehetőséget találnak erre a célra, azt igyekeznek kihasználni.

– További céljaink közt szerepel az óvoda felújítása. Az 50 férőhelyes létesítmény jó kihasználtsággal működik, a létszám várhatóan a következő években is stabil lesz. Néhány éve ugyan külső szigetelést kapott az épület, de szükség lenne a teljes felújítására. Ezen túlmenően tervezzük a temetőnél a kerítés cseréjét, belterületi útfelújítást, valamint egy traktorra is szükségünk lenne a területek rendben tartásához – magyarázta Léránt Ferenc. – Ez évi feladatunk még az önkormányzati étterem bővítése, melyhez pályázati forrás is rendelkezésre áll, viszont kivitelezőt igen nehéz találni. Ugyanez a helyzet a légópince és a turisztikai fogadóhely kialakításával is.

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat elfogadta a település idei költségvetését. A tervezett beruházásokhoz és a működéshez előreláthatólag nem lesz szükség hitel felvételére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!