Hogyan tovább?

2019.01.02. 17:30

A zöldterületek fenntartásáról tárgyalt a zalaszentgróti önkormányzat

Az önkormányzat közbeszerzési eljárást hirdet a zöldterületek fenntartására, mivel a feladatot ellátó vállalkozás szerződése hamarosan lejár.

Szabó Judit

A belvárosi zöldterületek is változnak, szépülnek

Fotó: Szabó Judit

A Szindikó Bt.-vel 2009. június 1-jével kötött szerződést az önkormányzat a munkára, a megállapodás 2019. május 31-én jár le. A város az utóbbi időszakban évente 21 és 23 millió forint közötti összeget fizetett a cégnek a munkáért. A vállalkozói díj évek óta nem változott, az áremelkedéseket nem követte, de a fenntartandó területek nagysága nőtt és szerkezete változott, újabb virágágyások létesültek például, és új játszótér is készült.

A vállalkozás mellett ugyanakkor az önkormányzat alkalmazásában álló közfoglalkoztatottak is sokat dolgoznak, aktívan részt vesznek a zöldterületek kaszálásában, a virágágyak gondozásában, a virágosításban, a park- és temetőfenntartásban, a játszóterek, padok rendbetételében, az utak, járdák szegélyezésében, a közterületek takarításában, a szemétszedésben, az öntözési, gyomirtási, a tápanyag-visszapótlási munkákban, a fakivágásokban és faültetésekben. A közmunkaprogramok keretében az elmúlt években sikerült néhány, a közterületek fenntartásában hasznosítható gépet és eszközt beszerezni Zalaszentgróton, de tavaly a pályázati kiírás erre már nem adott lehetőséget, állt a legutóbbi önkormányzati ülésen megtárgyalt előterjesztésben.

A belvárosi zöldterületek is változnak, szépülnek
Fotó: Szabó Judit

Arra is kitért a vitára bocsátott anyag, hogy a területek egy részét eddig is az önkormányzat gondozta, például a temetőket és a részönkormányzati területeket, valamint arra, hogy adódnak problémák a zöldterületek karbantartásával. Nehézséget okoz a közmunkaprogram beszűkülése is, nem tudni, a jövőben mennyire lehet ezzel számolni.

A helyzet áttekintése után a fő kérdés az volt az ülésen, hogy továbbra is külső céggel végeztessék el a zöldterület-fenntartást egy új közbeszerzési eljárást követően, vagy a város saját gazdasági társasága, a Szentgrótért Kft. lássa el a feladatot, ahogy ez korábban felmerült. A döntés előkészítéséhez a nyáron tételesen megvizsgálták a gondozandó területek nagyságát, részletes felmérés készült a kaszálandó zöldterületekről, a díszbokrokkal és virágokkal fedett területek méretéről és a fák számáról.

A kaszálási költségekre is készítettek kalkulációt, városrészekre lebontva. Még számos, sok esetben ismeretlen tényezőt figyelembe kellene azonban venni ahhoz, hogy pontosan összevethessék a külső vagy saját céges feladatellátás előnyeit, hátrányait, költségeit. Ezért úgy határoztak, hogy kiírják a közbeszerzési eljárást, és a beérkező pályázatok függvényében dől el a kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!