Csökkentek a tejárak

2019.01.10. 14:00

A kedvezményes, ötszázalékos áfa az adócsalás ellen született – Megyei kereskedőket kérdeztünk

A nyers tej tavalyelőtti áfacsökkentését követően, a forgalmi adóról szóló törvény módosítása nyomán, január 1-től az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt UHT tej és az ESL (pasztőrözés és ultrapasztőrözés közötti eljárással kezelt) tej is 5 százalékos áfatartalommal kerül a kiskereskedelembe. A módosítás célja a piac tisztítása volt, elsősorban az import UHT tejekkel történő áfacsalások megakadályozásával, és az ilyen tejek hazai piacról való kiszorításával.

Hajdu Péter

Fotó: Katona Tibor

Kevesebb lesz a visszaélés

– Két alapvető várakozásunk van az adó csökkentésével kapcsolatosan. A tisztességesebb piaci feltételek megteremtése azzal, hogy az áfacsaláson elért haszon az 5 százalékos adó hatására minimalizálódik. Reményeink szerint így kevésbé éri meg csalni, és ennek hatására eltűnhetnek azok az import UHT tejek, amelyek a forgalmi adó elcsalása miatt voltak nagyon olcsók – közölte érdeklődésünkre Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

– Emellett a kiskereskedelmi láncok vállalták, hogy átadják a fogyasztóknak a 18 és 5 százalék közötti adómértéket. Az első heti akciók alapján azt látjuk, hogy ez megtörtént, mintegy 11 százalékkal csökkent az UHT és ESL tejek fogyasztói ára. Tejfogyasztásban egyébként megközelítjük az uniós átlagot, amiben lemaradtunk, az a tejtermék, elsősorban a vaj és a sajt. Bízunk benne, hogy egyszer ezek körében is folytatódhat az adó mérséklése.

Fotó: Katona Tibor

Vajon mindenhol csökken a fogyasztói ár?

Az ESL és UHT tejekre is kiterjesztett kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adó bevezetése előtt szinte minden kereskedelmi lánc úgy nyilatkozott, hogy továbbadja a fogyasztóknak a 13 százalékos áfacsökkenést. A zalai megyeszékhelyen több áruházat működtet a COOP-rendszeren belül a Mecsek Füszért Zrt. A hazai tulajdonú cég vezetőjétől, Ivánkai Csaba vezérigazgatótól érdeklődtünk, hogy csökkent-e üzleteikben a tej fogyasztói ára?

– A kollégákkal tavaly év végén megtárgyaltuk a kérdést, melyet az új évben a hálózatunkban végre is hajtottunk, így az áfa mértékével csökkentettük az ESL és az UHT tejek fogyasztói árát. Azt nehéz lenne megítélni, hiszen még kevés idő telt el az árváltozás óta, hogy ez a lépés mennyiben befolyásolja a tejfogyasztást. Várakozásunk szerint növekedni fog a forgalom, de ebben nagy szerepe lesz a minimálbérek idei emelkedésének is – válaszolta érdeklődésünkre a Mecsek Füszért vezetője.

Az egyik nagy zalai tejtermelő cég, a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. vezetője, Tóth István szerint a termelőkre nincs közvetlen hatása a jelenlegi folyamatnak, mivel döntően feldolgozókkal állnak kapcsolatban.

– A tejfeldolgozók a felvásárlási áraikat nagyrészt az európai árakhoz, a szerződéses és a stop, tehát azonnali árakhoz igazítják. A mi területünkön az olasz piac ártendenciáit követi a termelői felvásárlási ár, ez például most 34 eurócent, ez a Milánóba leszállított tej ára. A magyar feldolgozók ezt a tendenciát követik, kissé késve. Mi most magyar feldolgozóval nem állunk kapcsolatban, kereskedőnek adjuk el a tejünket, aminek a jelentős részét külföldre, Olaszországba viszik – mondta az évente 6 millió liter tejet értékesítő cég vezérigazgatója.

Fotó: ZH gyűjtés

Hozzátette, véleménye szerint a jelenlegi áfacsökkentésnek egyetlen várható hatása az, hogy némileg javítja a feldolgozók árpozícióját, mivel csökkenti az áfával való visszaélést.

A Tej Terméktanács elnöke, Istvánfalvi Miklós a napokban egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy a tej év eleji, fogyasztói árának csökkenése nem tart ki sokáig. Egyrészt a fuvarozók már bejelentették, hogy az emelkedő költségek miatt árat emelnek, továbbá a béremelések minden érintett ágazat költségeit növelik. Az elnök néhány hónapra, de legkésőbb az év közepére azt prognosztizálta, hogy tejfronton visszarendeződnek a kiskereskedelmi árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!