Vizsgálatsorozat

2019.01.06. 15:00

A hitelintézetek zöme megfelelt a fair banki előírásoknak

Az MNB kisebb súlyú hiányosságokat tárt fel a fair banki előírások betartására vonatkozó legutóbbi ellenőrzése során. A jegybank a 16 pénzügyi intézményt érintő vizsgálatsorozatában összesen 13,65 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a társaságokat a hibák kijavítására.

ZH

Tájékoztatni kell a hitel jövedelemre gyakorolt hatásairól is

Fotó: Varga Lívia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi évekhez hasonlóan kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél, pénzügyi vállalkozásoknál végzett témavizsgálatot a 2015 februárjától életbe lépett fair banki szabályrendszer betartásának ellenőrzésére.

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvényben, a hitelintézeti törvényben s egyéb rendeletekben megjelent fair (etikus) előírások – elsősorban a hitelköltségek és az ügyféltájékoztatás szigorúbb szabályozásával – a tisztességes hitelezés feltételeit teremtették meg Magyarországon.

Ezek alapján a hitelezők (és közvetítők) kötelesek szerződéskötés előtt a hitelajánlatok összehasonlíthatósága és a megalapozott fogyasztói döntés érdekében széleskörű felvilágosítást adni a hiteltermékről, illetve a konkrét szerződési ajánlatról.

Tájékoztatni kell a hitel jövedelemre gyakorolt hatásairól is
Fotó: Varga Lívia

A fogyasztó által megadott információkon alapuló tájékoztatásnak ki kell terjednie többek között a hitel legfontosabb jellemzőire (futamidő, törlesztés, kamatok, díjak), a fogyasztó jövedelemére gyakorolt hatásaira, a fizetés elmulasztásának következményeire (késedelmi kamat, hitel felmondása), a kamatkockázatra, az előtörlesztési és az elállási jogra. Emellett szemléltető példán kell bemutatni a kamat- és jövedelemváltozás pénzügyi teherviselő képességre gyakorolt hatását is.

A jegybank a vizsgált pénzügyi intézményeknél kisebb súlyú, nem rendszerszintű hiányosságokat azonosított. A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a piaci szereplők egyes hitelügyleteinél nem volt utólag igazolható a tájékoztató dokumentumok átadása, a jelzáloghitelek személyre szóló tájékoztatói hiányosak voltak, több esetben az egyoldalú kamatmódosítási gyakorlatuk sem felelt meg teljes körűen a fair banki szabályoknak.

A jegybank 15 pénzügyi intézményre összesen 13,65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A hibák kijavítását célzó kötelezéseket a pénzügyi intézmények folyamatosan teljesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!