A dél-zalai régió fejlődéséért

2018.11.07. 07:00

Nagykanizsa és térsége várja az olasz befektetőket, üzletembereket

Együttműködési megállapodást kötött a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara annak érdekében, hogy elősegítse a dél-zalai városban működő olasz vállalkozások fejlődését, újabbak betelepülését és magyarországi befektetők itáliai szerepvállalását.

Horváth-Balogh Attila

Dénes Sándor és Cseresnyés Péter fogja közre az együttműködési megállapodás aláíróit: Francesco Marit és dr. Polay Józsefet Fotó: Szakony Attila

Az eseményre a nagykanizsai kamara által a Vasemberházban szervezett „Italian Business Day”, azaz olasz üzleti nap keretében került sor. A rendezvényen a helyi és a magyarországi olasz kamara, az olasz nagykövetség, az önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői vettek részt, illetve Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője.

– Az a célunk, hogy bemutassuk az olaszoknak Nagykanizsát, a kanizsaiaknak pedig az olaszokat – hallottuk dr. Polay Józseftől, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől. – Szeretnénk, ha nemcsak a klasszikus, hagyományos csatornákon, hanem a virtuális térben is bővülne az olasz és magyar vállalkozások, üzletemberek, befektetők együttműködése. Felépítünk egy közös adatbázist, melyben mindkét oldalról tájékozódhatnak a felek egymásról. Létrejön tehát egy virtuális ügyfélszolgálat, amely hitünk szerint segít annak elterjesztésében, hogy Nagykanizsa várja az olasz befektetőket, s jó potenciállal rendelkezik felkészült, képzett munkaerő tekintetében is. Úgy látjuk, hogy a gépipar, a vízkezelés, az idegenforgalom, a vendéglátás és szándékaink szerint az autóipar terén van reális esély üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Dénes Sándor és Cseresnyés Péter fogja közre az együttműködési megállapodás aláíróit: Francesco Marit és dr. Polay Józsefet Fotó: Szakony Attila

Az olasz vendégeket, köztük Francesco Marit, az olasz kamara elnökét, Teresa Testát, az Olasz Nagykövetség Gazdasági Hivatalának kereskedelmi attaséját, valamint Marcello Baldonit, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség képviselőjét Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere köszöntötte. Kiemelte: a városban már számos olasz vállalkozás van jelen, ezek az elmúlt 8 évben megkétszerezték foglalkoztatottaik számát, így ma 1400 fő dolgozik náluk; a nettó árbevételük pedig megháromszorozódott, ami mindenképpen előremutató a jövőt illetően. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes pedig arról beszélt: remélhetőleg hamarosan a nagykanizsai vállalkozások is szerephez jutnak Itáliában.

Francesco Mari beszédében kijelentette: a nagykanizsai, illetve a magyarországi gazdasági környezet teljesen egybevág az olasz üzletemberek elképzeléseivel, igényeivel, ezért már most tudható, hogy legalább 3 jelentős olasz üzleti szereplő tervez magyarországi befektetéseket több 10 millió euró értékben már jövőre – s e tendencia folytatódhat.

A nap ezt követően az olasz és magyar vállalkozások találkozójával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!