Gyorsabbá, könnyebbé teszik a föld művelését

2018.08.24. 14:00

Újabb mezőgazdasági eszközökkel bővült a kerecsenyi géppark

Újabb mezőgazdasági eszközökkel bővült az önkormányzat gépparkja. A két sorközművelőt a termények eladásából származó bevételből vásárolták.

Szabó Zsófia

A közfoglalkoztatási program keretében közel hat hektár földterületet művelnek meg a településen. A szezonális zöldségféléktől kezdve a gyümölcsökig szinte egész évben folyamatosan takarítják be a különböző terméseket, melyeket értékesítenek vagy a község saját feldolgozóüzemében tartósítanak. A bevételt visszaforgatják a mezőgazdaság fejlesztésére.

Réti Alfréd polgármester elmondta: idén mintegy 3 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre.

– Bakháthúzót és szippantótartályt vettünk – közölte a falu első embere. – Utóbbit a földek öntözésénél kamatoztatjuk. A vizet szállítjuk vele oda, ahol helyben nincs kút. A napokban viszont régi álmunk teljesült azáltal, hogy sikerült két sorközművelőre szert tennünk. A kisebb méretűt tavasszal állítjuk majd munkába, a kerekrépa, a bab, a retek és a hagyma bakhátjainál. A nagyobbat pedig a burgonyaföldek kapálására alkalmazzuk. A traktorra csatlakoztatható kultivátorok közel 300 ezer forintba kerültek – összegezte Réti Alfréd, hozzátéve: a sorvédőkkel, művelőtagokkal és kapacsoportokkal ellátott eszközök gyorsabbá és könnyebbé teszik a földművelést. Illetve ennek köszönhetően átcsoportosíthatják a munkaerőt. Mivel a sorközművelő működtetéséhez elegendő egy ember is, így a többiek, akik korábban kézzel művelték a krumpli-, a bab- és a paprikaföldeket, más földterületeken tudnak dolgozni.

A polgármester kiemelte: a beszerzések végére ezáltal nem került pont. Idei terveik közt szerepel egy burgonyaválogató vásárlása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!