Gazdaság

2018.08.01. 12:30

Kevesebb kajszibarack terem idén

Idén – a hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban – az utóbbi évtized leggyengébb termésére számíthatnak a gazdák, ugyanis a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést.

ZH

A kajszi egyre népszerűbb a termelők körében Fotó: Shutterstock

A legjelentősebb károk a nyugat-dunántúli és a dél-alföldi régióban következtek be, ahol szinte teljes mértékben megsemmisült a termés. Az átlagosan 30 ezer tonnás mennyiségnek ezért kevesebb mint a harmadát takaríthatják be idén a termelők, ami még az előzetes becsléshez képest is visszaesést mutat, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nébih által a Fejér megyei Tordasi Fajtakísérleti Állomáson tartott fajtabemutatón.

A kajszi egyre népszerűbb a termelők körében Fotó: Shutterstock

Mint elhangzott: a termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. S nem mellékesen hungarikum, az egyik legmagyarabb növény, derül ki a kamara beszámolójából. A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon. Sokféleképp lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig. Népszerű süteményként, lekvárként, továbbá befőtt és mirelit formájában is, s nem szabad megfeledkezni a barackpálinkáról sem.

A hazai fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, egyre keresettebb külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. Az elmúlt években mintegy 3,5 ezer tonnát exportáltunk friss kajsziból, melynek Ausztriába és Németországba megy a meghatározó része.

A szakmai rendezvényen elhangzott: a piaci lehetőségek kihasználásához és a fogyasztói igények kiszolgálásához magas minőségű gyümölcs szükséges. Az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása, amely a fogyasztói szokások átalakulásával magyarázható. A termelői trendek tekintetében lassú elmozdulás tapasztalható az intenzív művelésű ültetvények és az új fajták irányába. Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a piros fedőszínnel jobban színesedő külföldi fajták, de a termelés gerincét még mindig a hagyományos magyar fajták adják.

– A kertészek ma már több száz kajszifajta közül választhatnak, melyek közül az idei bemutatón a fagytűrőbb fajták és a késői érésű újdonságok kerültek a fókuszba – mondta dr. Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke, aki az M1 aktuális csatornán tegnap arról beszélt: elképzelhető, hogy az éves kajszitermés a 10 ezer tonnát sem éri el. A kár főként a somogyi, zalai, illetve a Duna-Tisza közében lévő ültetvényeket sújtja, míg az észak-magyarországi térséget, ahol a gönci sárgabarack is terem, kevésbé. A mennyiség visszaesése miatt erős a kereslet a piacon, ezért a vásárlóknak a fogyasztói árak emelkedésével kell számolniuk, tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!