Gazdaság

2018.06.27. 11:30

Megkezdték a repce aratását Zalában is

Idén korábban kezdődött Zalában is az őszi kalászosok aratása, aminek részben az április–májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka. Az őszi árpa aratásának már a vége felé járnak a megyében, és megkezdődött az őszi káposztarepce betakarítása is.

Hajdu Péter

A hahóti Várdomb Kft. 35 hektáros repcetábláját aratják a kombájnok Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az árpa 90 százalékával végeztek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetétől kapott tájékoztatás szerint a gazdálkodók tavaly ősszel 5025 hektáron vetettek árpát, amiből már 4570 hektáron levágták és magtárba szállították a termést. Azaz az árpa aratásának több mint 90 százalékával végeztek.

Zalában 18 059 hektárt foglal el idén az őszi káposztarepce. Az olajos növény betakarítása nemrég kezdődött, és a kamara aratási információja szerint mintegy 19 százalékával végeztek, azaz 3420 hektárról aratták le a termést.

– Az aratás szempontjából jelentős különbségek vannak megyén belül. Lenti és főleg Letenye térségében vannak még olyan területek, ahol nem fejezték be az árpa aratását, máshol már túl vannak ezen, és vannak területek, ahol még javában vágják a repcét. Az őszi árpa eddigi átlagtermése hektáronként 5,4 tonna, a repcéé pedig, bár ez utóbbi adat még sokat változhat, 3 tonna hektáronként – mondta Süle Katalin, az agrárkamara Zala megyei elnöke.

A hahóti Várdomb Kft. 35 hektáros repcetábláját aratják a kombájnok Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Van aki korábban arat

Információnk szerint vannak termelők, akik jövő hétre tervezik az őszi búza aratásának megkezdését, ami szintén korábbi a megszokottnál.

Az időjárás eddigi hatásai alapján szólt a termésről, illetve a nyári betakarítás helyzetéről Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum vezetője, aki egyebek mellett közölte, több partnerük szombaton kezdte meg a repce aratását.

– Bak és térségében május 2-a és június 16-a között 270 milliméter csapadék hullott le. Ez a területünkön mért éves csapadéknak majdnem a fele. Ez a sok eső rendkívül sok problémát okozott az állományokban, elsősorban a kalászosokban és a repcében. A térségünkben három esetben volt jégverés, de a megyében máshol is. A termelőktől kapott információkból és a biztosítókkal folytatott tárgyalásokból is kitűnik, hogy ennyi káresemény az utóbbi nyolc-tíz esztendőben egy éven belül nem fordult elő, mint amennyi az idei nyáron. Sok helyen az időjárás miatt dőltek meg a gabonák, másutt azért, mert túladagolták a nitrogén műtrágyát. Mindez ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy oda kell figyelni a szálszilárdításra. Néhány helyen pedig, ahol a gazdálkodó nem csinálta meg a harmadik kalászvédelmet a gombabetegségek ellen, ott fuzáriumot látni a kalászokon, bár ez még nem jelentős. Ám ha ilyen változékony marad az időjárás, mint eddig volt, akkor ennek a kockázata tovább növekszik – mondta a szakember.

Balogh Rudolf hozzátette, ha nem is hozott magas átlagterméseket, de elfogadható, sikeres az idei árpatermés. Az őszi búza esetében egyelőre a termésbecslésekre lehet hagyatkozni, ami 5,5–8 tonnás hektáronkénti mennyiségeket prognosztizál.

– Zala megye mindig kiváló repcetermőnek számított, most is kitűnő kilátásaink voltak. Ám a bőséges virágzás és jó becőképződés után a sok csapadék nem használt a repcének. Az eddigi növényvédelmi vizsgálatok azt mutatják, a szklerotínia gombabetegség jelentős, és sok helyen nem tartják meg a repce esetében elvárható négyéves vetésforgót. Három-három és fél tonnás repce átlagtermésekről tudunk, de ahol sikeres volt a növényvédelem, ott négy tonna feletti hektáronkénti termés is előfordul – mondta Balogh Rudolf.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!