Erdőtörvény

2018.01.24. 11:30

Új elnököt választottak a zalaegerszegi erdészek

Az erdőtörvény módosításairól hallgattak meg előadásokat, majd elnököt választottak tegnap az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportjának tagjai.

Hajdu Péter

Nagy Frigyes Vince előadást tart a jogszabályi változásokról, mellette Jagicza Attila

Fotó: Katona Tibor

Nagy érdeklődés kísérte a programot, aminek első részében Nagy Frigyes Vince, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály Erdészeti Igazgatási Osztályának erdészeti szakmai referense tartott előadást az ágazati jogszabályok tavalyi változásairól.

Mint elhangzott, már a törvény 2009-es megszületésekor felmerültek szakmai javaslatok a változtatásokra. A jogszabály végül tavaly módosult, rendkívül hosszú előkészítő munka után.

A szakember bevezetőként elmondta, a jogszabály változtatásakor is szigorúan szem előtt tartották azokat az alapelveket, amelyek három fő szempontot vesznek alapul. Nem romolhat az erdő természetessége, az erdőterület ne csökkenjen, és az erdő teljesítse a vele szemben támasztott elvárásokat, rendeltetést, és mindez a tervszerű erdőgazdálkodás keretében történjen.

A módosítások technikai és tartalmi jellegűek voltak, s az adminisztrációs terhek csökkentését is szolgálták. Fontos változás ment végbe az erdő meghatározásában. A módosítás után az erdő egy nyilvántartásba vételi folyamat eredményeként kerül be az adattárba, amiben megkülönböztetnek erdőt, szabadrendelkezésű erdőt, külterületi fásítást, illetve fásszárú ültetvényt.

Nagy Frigyes Vince előadást tart a jogszabályi változásokról, mellette Jagicza Attila
Fotós: Katona Tibor

Rendezni kellett az erdőgazdálkodás gazdálkodási viszonyait, hiszen mint elhangzott, az országban van körülbelül 350 ezer hektár magánerdő, ami nem működik, 150 ezer hektárnyi a rendezetlen erdő, 120 ezer hektáron levő erdőről évek óta nem adtak be bejelentőt, vagy nincs is erdőgazdálkodója. Az erdei haszonvételek körében néhány újdonság került bevezetésre, ilyen a közjóléti szolgáltatás, az erdei forrásvíz hasznosításának szabályozása, és az erdei legeltetési tevékenység korlátozott lehetővé tétele.

Jagicza Attila, az OEE Erdőrendezési Szakosztályának titkára a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatairól szólt.

A gyűlésen időközi elnökválasztásra került sor. Mint a rendezvényt levezető Vissi Géza, a helyi csoport titkára bejelentette, a szervezet elnöki teendőit 2012 óta ellátó Józwiak Bernard lemondott választott tisztségéről. Megköszönték az ötéves eredményes tevékenységét, amivel a helyi csoport jó működéséhez, tartalmas, érdekes rendezvények szervezéséhez hozzájárult. A számára mindvégig fontos erdészeti egyesület egyik meghatározó értékét a leköszönő elnök az erdészek szakmai érdekképviseletében látja, s kiemelte, hogy a tagság jó baráti társaságot is alkot.

A tagok jelölése alapján Varga István magánerdő gazdálkodó agrármérnök neve került a szavazócédulákra, akit a 2018. december 31-én záruló ciklus hátralevő idejére választottak meg elnöknek, s jövőre tisztújítást kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!