Nyugdíjas szövetkezet

2017.10.28. 12:30

Van aki nyugdíjasan is dolgozik Zala megyében

Ez év júniusában hirdették ki a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával összefüggő LXXXIX. törvényt. A nyár folyamán sorra alakultak e speciális foglalkoztatási formát lehetővé tevő szervezetek.

Hajdu Péter

Augusztusban zalaegerszegi nyugdíjasok közreműködésével megalakult a Nyugdíjas Állások Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet is. A nyugdíjas szövetkezet hasonlóan működik az iskolaszövetkezetekhez, de tagjai csak öregségi nyugdíjasok lehetnek. Utóbbiak közé tartoznak azok a nők is, akik 40 éves szolgálati idővel vonultak nyugdíjba. A nyugdíjas szövetkezet igazgatóságának elnöke, Látrányi Bea e foglalkoztatási forma előnyeiről és az igényekről adott tájékoztatást.

Többek között elmondta, hogy a szövetkezeten keresztül munkát vállaló nyugdíjasnak nem kell összevonnia az így szerzett jövedelmét a nyugdíjával, ez utóbbi után nem kell adóznia. Továbbá csak 15 százalék szja-levonás terheli a bérét, így a munkabérének 85 százaléka a nettó kifizetés.

Megkérdeztük a szövetkezeti elnöktől, a munkavállalók kivel állnak jogviszonyban, tehát ki fizeti számukra a munkabért, hogyan tudnak elhelyezkedni?

– A nyugdíjas szövetkezet a munkáltató, akivel a munkavállalónak tagsági jogviszonyt kell kötnie, be kell lépnie a szövetkezetbe, hogy munkaviszonyt létesíthessen, így rajtunk keresztül tud dolgozni. A munkahelyek pedig a megrendelőink. Amikor egy megrendelő megkeres bennünket a konkrét feladatokkal, akkor mi megkeressük az illető nyugdíjast, aki előzőleg megjelölte, hogy milyen időbeosztásban, milyen típusú munkát tud vállalni – sorolta a nyugdíjas szövetkezet igazgatósági elnöke.

A szervezet tehát két oldalról nyitott, egyrészt a munkaerőt kereső cégek, illetve a munkát kereső nyugdíjasok felé. Ennek ismeretében tudakoltuk, mennyi partnerrel állnak már kapcsolatban, és milyen típusú munkákat kínálnak a megrendelőik?

– Alig több, mint két hete kezdtük a nyugdíjas belépőinkkel a regisztrációt. Zalaegerszegen több mint 180-an, Sárváron és Szombathelyen pedig több mint 140-en jelentkeztek már munkákra. Azt vesszük észre, hogy akik nyugdíjba mentek, azok fél évig, egy évig nem jelentkeznek, tehát amíg új számukra a nyugdíjas életforma. Az életkor szerint vegyes a kép, vannak nálunk már 56 éves kortól nyugdíjas munkavállalók, és 65 évesen is regisztráltak már nálunk. A megrendelőink között pedig megtalálhatók a termelő vállalatok is, bár náluk ritkábban lehet megoldani, hogy valamilyen könnyített munkarendben, illetve egy műszakban fogadják a nyugdíjas munkavállalónkat. De azért náluk is adódtak lehetőségek, egyszerűbb ülő munkákra, például csomagolásra, összeszerelésre. Vannak részmunkaidős és időszakos feladatok is. Erre a kereskedelmi cégek nyitottak, ahol kasszásokat is foglalkoztatnak részmunkaidőben. Továbbá lesznek irodai munkáink is, például borítékolás, illetve más adminisztratív feladatok – közölte Látrányi Bea.

Az elnök elmondta továbbá, hogy az eddigi lehetőségeik alapján a nyolcórás munkakörökben nettó 120-172 ezer forint közötti kereseteket értek el a nyugdíjas munkavállalóik attól függően, hogy egy vagy több műszakban, illetve betanított vagy szakmunkát igénylő munkakörökben tudtak munkát vállalni.

Ezek is érdekelhetik