Zalai arcok

2017.10.23. 07:00

Miért divatos futni?

A futásról beszélgettünk a keszthelyi Gelencsér Zoltán Tiborral.

Mihály Szilvia

A Cserszegtomajon tanító hosszú távfutó a környék sportéletének egyik központi alakja.

Zoltán tíz éve fut rendszeresen, a sport előtte is meghatározó eleme volt életének, gyerekkora óta kézilabdázik, és nyaranta vizitúrákat szervez. Önkéntes tűzoltó Balatongyörökön, társszervezője a Cserszegtomajfutásnak és az Vadlán Ultra Trailnak.

De hogy lesz valakiből futó? Miért divatos manapság futni? Futni mindenki tud? Hogy kezdjünk neki?

Számos kérdés kering a fejemben a találkozó előtt, és azon gondolkodok, mit fog szólni egy igazi futó megszállott ahhoz, hogy én utálok futni. De pont ez a fő kérdés. Hogyan lehet megszerettetni a futást, és miért kocog mostanában a fél világ?

Zoltán a beszélgetés elején elárulja, ő is utált futni. Most meg épp egy 56 kilométeres szakaszon van túl, amiről olyan lazán mesél, mintha csak a szomszédba szaladt volna át.

-De hogy lett egy unalmas, a kézilabdát kiegészítő alapedzés elemből életvitelszerű futás?

-Tíz évvel ezelőtt 3 jóbarátom megkért, hogy vegyek részt velük az akkor induló Keszthely Kilométerek maraton váltójában. Tíz kilométert minden előzetes edzés nélkül le tudsz futni, ha jó formában vagy, sportolsz-bíztattak. Bevallom, hogy az utolsó kilométereket csak azért futottam le, hogy ne hagyjam cserben őket. A verseny után alkoholmentes sörrel a kezemben aztán elhatároztam, soha többet nem beszélnek rá ekkora marhaságra. Aztán ahogy teltek a hetek, egyre több jó élmény jutott eszembe. A szurkoló emberek, akik vízzel kínáltak, a szpíker biztatása, ahogy a cél felé közeledtem, a pillanat, amikor a nyakamba akasztották az érmet, a fotók, ahogy egymásnak gratulálunk, ahogy idegenekből egy pillanat alatt sorstárs lett.

-Ebből úgy tűnik, a futás, bár magányos sport, mégis közösséget kovácsol.

-Igen, ez volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy „megtanulok” jól futni, kipróbálom, milyen érzés, amikor előre felkészülten megyek egy versenyre. Azt tudtam, engem a célok motiválnak, nekem kevés lesz csak azért futni, hogy eltöltsem a szabadidőmet. A versenyek megerősítik az embert, a tömeg, a többi futó húz magával, nem csak a saját erőnk, hanem a közösségi élmény is hajt tovább.

-Mi az első lépés, hogy jó futók legyünk?

-Nincs általános recept, mindenki a saját üteme, a saját teste reakciói alapján tud egyre hosszabb távokat lefutni. A legfontosabb egy jó cipő, de ez is csak akkor, ha már többet fut az ember. Ezen ne spóroljunk, mert könnyen sérülés, vagy hosszabb távon ízületi problémák alakulhatnak ki. Egyre több versenyre települnek ki röntgenes lábvizsgálók, akik a testalkat, mozgás és súlyelhelyezés alapján tudnak nekünk cipőtípust javasolni. A fővárosban is vannak olyan üzletek, ahol lábfelmérést végeznek. Fontos, hogy a cipőt, amit megveszünk, próbáljuk fel, de nem kell azonnal megvenni, érdemes interneten megkeresni a legkedvezőbb árú forgalmazót.

-Ha megvan a cipő és az elhatározás, akkor várjuk a jó időt, hogy elinduljunk?

-Egy jóbarátom, Kiss Zalán mondta, „nincs rossz idő, csak rosszul öltözött futó”. A rendszeresen futók mínusz 16 és plusz 40 fok között is edzenek, versenyeznek. Egy futó folyamatosan tanulja saját magát, mindenki egyéni ütemben fejlődik. A legfontosabb a magunkkal szembeni türelem. Meg kell tanulni a fokozatosságot és az alázatot. Ezek a tulajdonságok fejleszthetők, nem csak a sportban, de a hétköznapi életben is nagy hasznát vesszük, ha nem hajszoljuk a dolgokat, hanem fokozatosan haladunk a céljaink felé.

A maratoni távokat először csak váltóban teljesítettem, majd évről évre nőtt a vágy, és ezzel a távolság is, amit le tudtam győzni. Minden fejben dől el. Ha túl vagyok 35 km-en, az ötvenedik már könnyen megy, persze ez csak egy kis bíztatás, alaposan fel kell készülni. Az utolsó kilométerek nehezebbek, mint az eleje.

-Merre érdemes Keszthely környékén futni?

-Mivel a versenyek nagy része betonon zajlik, a Balatoni-bringakörút egy nagyon jó futóhely. Ha terepfutásról van szó, akkor a Keszthelyi hegység túraútvonalain érdemes elindulni. Itt már a szintkülönbségekkel is meg kell küzdeni. Például a Vadlán Ultra Trail az alábbi pályát jelenti: a Keszthelyi-hegység kilátói, a Tátika- vár, a Sztúpa és a Rezi vár, a cserszegi dombok. Ezekre a helyekre nem csak a verseny során érdemes felfutni, az őszi erdőben kifejezetten jó érzés leküzdeni a távokat.

-Mit tanácsol, miért fussunk?

-A futással nő az állóképességünk, formálódnak az izmaink; még egy aktív sportolónak is szebb, tónusosabb alakja lesz, ha rendszeresen fut. Másrészt a futók közössége egy nagy „család”. Nincs irigység, sok bíztatás, törődés, segítség. Rendszeresen találkozunk versenyeken, ahol több száz, de akár több ezer ember egy célért indul. A futás közben szerzett türelem és alázat pedig észrevétlenül megtanítja rendbe tenni a hétköznapi életünket is, valahogy minden szépen kisimul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!