Szövés kereten

2024.04.21. 16:00

Kiállítás nyílt Barlahidán

Szombaton nyílt meg Barlahidán a közösségi házban a szövés kereten szakkörön résztvevők munkáiból összeállított kiállítás a közösségi házban.

Korosa Titanilla

A szakkör résztvevői és (hátul jobbra) Sági-Világos Diána

Fotó: Korosa Titanilla

A Nemzeti Művelődési Intézet által legutóbb indított szakkörök közül Barlahidán tavaly ősszel a szövés kereten elnevezésűt választották, s tartották meg az önkormányzat támogatásával a 20 foglalkozást. Ezeken nyolc ügyes kezű hölgy az alapoktól indulva különböző szövési technikákkal ismerkedett meg, kender, gyapjú és pamut fonalakat használtak és készítettek ezekből különféle darabokat, például neszesszert, oldaltáskát, kispárnát, tányéralátétet.

Fotó: Korosa Titanilla

A tálatot Sági-Világos Diána, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei szervezetének igazgatóhelyettese nyitotta meg és arról beszélt, hogy a népi kézművesség azon tárgyalkotó részei, melyek segítették a falusi emberek mindennapjait ma is élnek. Barlahidán a szövés kereten mesterségével ismerkedtek, mely évszázadok óta fontos szerepet tölt be a magyar kultúrában. Különösen büszkék lehetnek a résztvevők arra, hogy őrzik és tovább örökítik ezt a hagyományt. Az alkotások nem csak a szépséget és az ügyességet tükrözik, hanem a közösség erejét és az együttműködés örömét.

Fotó: Korosa Titanilla

Arról is beszélt, hogy az idei szakkörökre május 2-tól lehet jelentkezni, 18 tevékenység közül választva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!