Szlovénia

2023.10.15. 10:30

Séta a roglai lombkorona tanösvényen és környékén

Festői szépségű táj a Maribortól nyugatra fekvő Pohorje-hegység. A Déli Mészkő-Alpokhoz tartozik. Geológiailag a Közép-Alpok részét képezi. Sokan keresik fel síszezonban egyik ékkövét, Roglát, de természetesen minden évszakban kínál élményt és sportolási lehetőséget, versenyre való felkészülést, túrázást a környék.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

Négy évvel ezelőtt adták át a hatalmas építményt

A tavaszi, Jamnikot és a Kamniki Alpokat érintő motoros túránkat fejeztük be a szlovén turisztikai látnivaló, a roglai lombkorona sétány megtekintésével, ami Szlovénia legmagasabb ilyen jellegű építménye.

A Pohorje-hegység 1517 méteres tetején Rogla 1997 óta téli olimpiai helyszín is, valóban igazi síparadicsom. Jó ötlet volt tehát a fenyőerdők közepébe egy valóban színvonalas faépítményt tervezni. A Tree Top Walk lombkorona sétányon és kilátótoronyban egy-másfél órát minimum elidőzhetünk.

Fenyőerdő között sétálhatunk végig

A 1043 méter hosszú és 20 méter magas építményt 2019 őszén adták át. A sétány a magas fák között kanyarog, miközben három erdei szigeten, állomáson különféle interaktív játékok során ismerhetjük meg a vidék növény- és állatvilágát, valamint a kőzeteket. A kényelmes és pihentető, szemlélődő sétát ügyességi elemek – az erdei kötélpályákra emlékeztető átjárók és hidak – teszik élvezetessé. Külön izgalmas rész a csupasz, acéllal erősített kötélcsomókon mászni vagy éppen leülni több tíz méterre a talaj felett a „semmibe” 24 méter magasan. Tériszonyosok ezt inkább ne próbálják ki.

A feljutás babakocsival és kerekesszékkel sem nehéz, mivel akadálymentesített az egész sétaút, a maximális emelkedő csupán 6 százalék. A kilátást nem zavarja semmi, ugyanis hálók és üvegkorlátok vannak végig.

 

Akadálymentesített sétálóút visz fel

 

Természetesen mindenki a csúcsot, azaz a 37 méter magasan lévő kilátótornyot célozza meg, ahova feljutni a már említett sétálóúton lehet, a lejutáshoz viszont akár a fedett, 60 méter hosszú fémcsúszdát is használhatjuk 2 euróért. Ehhez azonban ne felejtsük el felvinni az ehhez szükséges kelléket, a filcszőnyeget. Ha mégis elfelejtjük, fent a kilátótorony munkatársa ad nekünk egyet. Jó tudni, hogy odafent viszont nincs kártyás fizetési lehetőség, így mindenképpen legyen némi apró a zsebünkben.

Ezen az acélcsúszdán érkezhetünk le

Fentről a kilátás csodás, jó időben még a Kamniki Alpok is látható, s persze a Budapestet és annak távolságát jelző táblácskát is megtaláljuk. A torony talapzata kb. 1470 méter tengerszint feletti magasságban áll, így a felső szint nagyjából a toronnyal koronázott Rogla (1517 m) csúcsával van egy magasságban.

Helyi termékeket és finomságokat kínálnak ezek a bódék

A csoportoknak igény szerint tartanak idegenvezetést. Fontos, hogy a tanösvényre kutyus, cicus és egyéb kedvenc sajnos nem vihető fel, ám a bejárat mellett kutyaházakban helyezhetők el az állatok. A séta után – vagy akár előtte – az építmény mellett található bódékban helyi termelők kínálják portékáikat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!