Természetvédelem

2023.10.15. 12:30

Nagyon messziről jött a fülemülesitke a Kis-Balatonhoz

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei az utóbbi években rendszeresen végeznek madárgyűrűzést a Kis-Balatonon szeptember-október fordulóján. A célfaj a fülemülesitke, a kiterjedt aratatlan nádasaink fogyatkozó énekesmadara.

Zaol.hu

A fülemülesitke csak 10-13 gramm súlyú énekesmadár

Fotó: Gál Szabolcs/BfNPI

2017 óta több mint 3000 példányt jelöltek a fajból, sok külföldi gyűrűs madár is megkerült, valamint az általuk gyűrűzött példányokból is sokat visszafogtak, írta a nemzeti park honlapján munkatársuk, Szinai Péter.

Ismertetése szerint a fülemülesitke megkerülési rátája, annak ellenére, hogy egy 10-13 gramm súlyú apró énekesmadárról beszélünk, meglehetősen magas, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy vonulása és telelése során is ragaszkodik a – természetvédelmi szempontból – jó minőségű (viszonylag nagy kiterjedésű, több éve nem bolygatott) nádas élőhelyekhez. Egy hasonló méretű „átlagos” énekesmadár megkerülési rátája néhány ezrelék, ugyanez a fülemülesitkénél egy nagyságrenddel több, százalékban mérhető. 

Ennek ellenére rendkívüli meglepetésként érte a nemzeti park munkatársait a 2023.09.27-én fogott gyűrűs madár, mely egy katalán (Barcelona) jelölőgyűrűt viselt. A madarat Deltebre település közelében tavaly novemberben jelölték az Ebro folyó torkolatának nádasaiban a katalán kollégák. Ez a faj első spanyolországi vonatkozású, egyben legtávolabbi (1472 km) megkerülése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!