Kétkerekes túrára hív az Aranyló Göcsej programja

2023.10.06. 12:45

Kerékpárral a középkori templomok nyomában a Zala mentén

Múlt héten kezdődött és ezen a héten zárul a Göcseji Dombérozó őszi programsorozata, az Aranyló Göcsej. Ennek egyik elemeként kerékpáros túra indul október 7-én, szombaton 10 órától, amit a Göcseji Múzeum és a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület közösen szervez.

Mozsár Eszter

Illusztráció

Fotó: pexels.hu

„A kerékpártúra során a felső Zala völgyében, Zalaegerszeg környékén található középkori templomokat ismerhetik meg. A 40 km-es útvonal nagy részét kerékpárúton és kisforgalmú utakon haladunk végig. A túránk a Göcseji Múzeum épülete elől indul 10,00-kor. A belvárosból Ola felé haladunk. A kiépített kerékpárúton a Göcseji Falumúzeum érintésével, a Gébárti-tó mellett elhaladva Andráshidára tekerünk. Itt lesz az első megállónk, a felújított 13. századi Szent Kereszt felmagasztalása templom. A templomban egy kisebb sétát teszünk, és megismerkedünk az épület történetével. Andráshidáról a Zala völgyi kerékpárúton megyünk tovább Bagodig. Itt északra fordulunk, és egy kisebb kitérőt teszünk Bagod-Szentpálra, ahol a 13. századi körtemplomot (Szent Pál-templom) tekintjük meg. A rotunda megtekintését követően visszatérünk Bagodra és a kerékpárúton Zalaszentgyörgyig tekerünk. Itt a falu nyugati végében található a 13. században emelt, azóta többször átépített, Szent György tiszteletére felszentelt templom. A templom belső terében gótikus és 17. századi festmények láthatók. Zalaszentgyörgyről Kávásra tekerünk, ahol a túra legnagyobb emelkedőjét leküzdve a tájházat tekintjük meg. Itt egy kis pihenőt tartunk. A pihenő után a Zala jobb partján húzódó mellékúton haladva Boncodföldére érünk. Itt is egy 13. századi alapítású templom áll (Szent Anna-templom). A templomot a barokk korban jelentősen átépítették, de még láthatóak az eredeti részei is. A templom megtekintését követően Teskándon keresztül térünk vissza Zalaegerszegre.”

A túrára már sajnos nem lehet regisztrálni, mert betelt a létszám, de bátran ajánljuk az útvonalat mindenkinek, aki szívesen biciklizik ebben a szép őszi időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!