Az oroszlánszáj és harmincezer társa

2023.08.15. 11:30

Zalaegerszeg virágkompozíciói

A város központi terein, utcáin, az itt lévő fák védőkorlátjain csodás virágkompozíciókban gyönyörködhetnek a járókelők. Különösen szép a nagytemplom előtti virágsáv, melyben számtalan virág pompázik, alkot különös sziromegyveleget. De nem marad el ettől a Magyar Bankholding előtti virágágyás sem, a Dísz téren lévő több pompázatos virágsávról nem is beszélve. A viszonylag hűvös nyár és a sok eső kedvezett a város növényeinek.

Győrffy István

Virágkompozíció a Dísz téren

Fotó: Győrffy István

Hogy miért ilyen gazdagok a város virágai, azt Kovács Mihály főkertésztől, a Városgazdálkodási Kft. közterületfenntartási üzletágvezetőjétől tudtuk meg. Az idén a virágok a hosszú hatású granulált műtrágya mellett nagy mennyiségű granulált szarvasmarha-, illetve csirketrágyát, s a talaj kémhatásának javítására meszet is kaptak.

A főkertész elmondta, lényegében két növényvariációt állítottak össze. Az egyikben a bordó alapszín dominál, vékony sárga csíkkal, amely a Mindszenty téren, a bankholding oldalán, a Dísz téren három ágyásban, a Simon István könyvesbolt előtt, továbbá a Csány László téren látható. Megtudhattuk azt is, hogy a bordó színt vegyesen kiültetve a következő növényfajták képviselik: papagájvirág, oroszlánszáj, cserjés margaréta, begónia, díszcsalán, dália, nebáncsvirág, vörösbegyvirág, díszdohány, muskátli, büdöske, vasfű és rézvirág. A másik a rózsaszín alapszínű összeállítás, vékony sárga csíkkal, amely a plébániahivatal előtt, illetve a Dísz téren is két ágyásban látható, az előbb felsoroltak többsége mellett ebben angyalfüzér is pompázik. A sárga csíkot alkotó növények pedig a balkonaranya, a celózia, a napvirág és a sétányrózsa.

 

Az egynyári és a kétnyári növényekből mintegy 1200 négyzetméternyi felületen 30-30 ezer tő kerül évente kiültetésre. Az egynyáriaknál nemcsak a mennyiségre figyelnek, sokkal fontosabbnak tartják a minőségi szempontokat, hogy később ezek nyílása nagy díszértékkel rendelkezzen. Mindemellett a Kossuth Lajos utcán 114 öntözős virágládát is gondoznak, mindegyikben három tiroli muskátli, illetve két édesburgonya is virágzik. Az idén a növények jó kondíciójához minden bizonnyal a nem túl meleg, csapadékos nyár is hozzájárult.

Kovács Mihályt arról is kérdeztük, hogy kik teszik ilyen széppé Zalaegerszeget.

- A városban parkfenntartással - egymillió négyzetméteres területen - 25-30-an foglalkozunk naponta. Az egynyári virágágyak beültetését, gondozását hat hölgy végzi igen nagy odaadással és büszkeséggel, akiket naponta láthatnak a lakók, hiszen minden a szemük előtt történik. Az egynyári virágok mellett az ő feladatuk minden egyéb virágzó évelő, cserje istápolása is. Szakértelmük, lelkesedésük, elhivatottságuk - hasonlóan munkatársaim jó részéhez - nagyon fontos értéke a cégünknek. A virágágyak tervezését és kiültetésének koordinálását kolléganőmmel, Kovács Brigittával ketten végezzük, a parkfenntartás és köztisztasági feladatok koordinálását pedig Beke Balázs kollégámmal közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!