Egyedi azonosítót kaptak

2023.07.20. 15:00

Hét gyöngybagolyfiókát gyűrűztek meg Nagybakónakon

Nagybakónakon nemrégiben bagolygyűrűzést tartott az orosztonyi székhelyű Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány.

Benedek Bálint

A templom tornyába helyezett költőládában keltek ki a fiókák

Forrás: Nagybakónak

Közel másfél évtizednyi várakozás után először költött gyöngybagoly a templom tornyába helyezett költőládában. A 8 tojásból 7 fióka kelt ki, ezeket a madarakat látta el most egyedi azonosítóval dr. Klein Ákos, az alapítvány ügyvezetője és munkatársa, Fritz Dániel. A gyűrűzés közben az érdeklődők, gyerekek és felnőttek egyaránt számos hasznos információval gazdagodtak a gyöngybaglyok életéről és természetvédelmi helyzetéről. 

Az egyik fióka testközelből 

A tájékoztatóból kiderült: az idei év kedvező számukra, mivel a gyöngybaglyok legfőbb táplálékát jelentő mezei pockok száma magasabb. Az autópályák közelsége, valamint a kihelyezett rágcsálóirtó szerek viszont komoly veszélyt jelentenek számukra. S talán ennek köszönhető, hogy populációjuk lassú csökkenést mutat. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány áldozatos munkával, költőládák kihelyezésével, a sérült baglyok ápolásával, ismeretterjesztéssel és kutatással próbálja segíteni ennek a csodálatos madárfajnak a fennmaradását.

Gyűrűzés közben az érdeklődők számos hasznos információval gazdagodtak a gyöngybaglyokról

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!