„Hadak útján"

2023.05.26. 15:30

A város katonai múltjára emlékeztek Nagykanizsán

A nyolcadik előadással folytatódott a „Hadak útján” hadtörténeti előadás-sorozat szerdán a Halis-könyvtárban, ahol Poprádi Zoltán nyugállományú honvéd ezredes, a Thury György Gépesített Lövészdandár egykori parancsnoka tartott előadást.

Benedek Bálint

Poprádi Zoltán szerint Nagykanizsa valóban büszke lehet katonai hagyományaira Fotó: Szakony Attila

A rendezvényt a bibliotéka és Huszár András amatőr történelemkutató tartotta, akinek célja, hogy méltó emléket állítson a magyar katonahősöknek, kiemelt figyelmet szentelve a nagykanizsai és Zala vármegyei hősöknek. Igyekszik minél több történelmi kort bemutatni az előadásokon és fontosnak tartja, hogy a hadtörténet mellett a helytörténet is teret kapjon.

Ezúttal Poprádi Zoltán nyugállományú honvéd ezredes, a Thury György Gépesített Lövészdandár egykori parancsnoka volt az előadó, akinek komoly katonai pályafutás áll a háta mögött. Számos civil szervezetben tevékenykedett és a mai napig sokat tesz a helyi hősök emlékének ápolásáért. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület oszlopos tagja, 2008 óta a Zala-Somogy Vármegyei Területi Szervezet vezetője.

 

Előadásának első felében emléket állított a nagy elődöknek, azoknak a katonai alakulatoknak, amelyek az első és második világháború időszakában a városban állomásoztak. Beszélt arról, hogy a kanizsaiak igazán büszkék lehetnek a rendkívüli örökségre, ugyanakkor nagy felelősségük van abban, hogy megőrizzék s méltó módon ápolják és továbbadják ezt az örökséget. Kiemelte: 1945 után is komoly katonai erők állomásoztak Kanizsán. Sokan az ország távoli megyéiből érkeztek, de itt összetartó bajtársi közösséget alkottak és mindmáig jó szívvel emlékeznek vissza Nagykanizsára s az itt eltöltött időre.

 

Poprádi Zoltán kiemelt figyelmet szentelt a Thury György Gépesített Lövészdandárnak. Kifejtette, hogy a jól kiképzett tiszti, altiszti és legénységi állomány, a jó tábori körülmények és a kor színvonalának megfelelő eszközök és járművek tették igazán ütőképes alakulattá őket.

A Hadak útján sorozat most nyári szünetre vonul, de terveik szerint ősszel újabb kiváló előadókkal és érdekes témákkal térnek vissza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!