A falu bora

2023.02.26. 20:00

Szürkebarát lett a kilimáni borverseny győztese

A fehér, vörös és rozé nedűkkel neveztek a helyi, valamint környékbeli gazdák a szombaton 11. alkalommal megtartott borversenyre, melyet a plébánossal kiegészített bírálóbizottság értékelt.

Benedek Bálint

A hat fős borászok és borszakértők alkotta zsűri tagjai változatos kínálattal találkoztak a borversenyen

Fotó: Szakony Attila

Ottjártunkkor a bíráló testület a fehérborok értékelését befejezte, s épp a vörösek következtek. A zsűrit Novák Ferenc, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja, Zalakaros polgármestere vezette, aki elmondta: egykor a térség legfontosabb tevékenysége volt a szőlőtermesztés és a borkészítés. Viszont mára némiképp átalakult a kép, de Kilimánban és környékén általában jól dolgoznak a gazdák. A közösségi összejövetelen lehetőség nyílik az eszmecserére és a tapasztalatok átadására, melyet mindig szívesen hallgatnak a termelők.

- Azzal a 2022-es évjárat esetében számoltunk, hogy az egy évvel korábbi borokat nem szárnyalják túl - fogalmazott Vig Zsolt miháldi borász, a zsűri tagja. - Erre rányomta a bélyegét az időjárás, hiszen a szüreti időszakban nagyon sok csapadék hullott, mely a szőlő érését is befolyásolta. Az most is jól látszott, hogy azok a gazdák, akik a korábbi években megfogadták a tanácsainkat, nagy hibákat nem vétettek és örülhetnek a szép nedűiknek.

A testületben Pusztai Szabolcs polgármester meghívására Nikli Zsolt plébános is helyet foglalt, aki bár nem szakértő, de borkedvelőként megosztotta a tapasztalatait az ítészekkel. Végül a zsűri 12 arany-, 15 ezüst- és 11 bronzérmet osztott ki. A falu borának a kilimáni Horváth László Szürkebarát fehér nedűjét választották. A településvezető hozzátette: ebből néhány üveget az önkormányzat saját címkéjével látja el, palackozza és büszkén népszerűsíti a rendezvényein.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában