Előfordul, hogy települések fáin telelnek

2023.01.17. 18:00

Keressünk baglyokat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét erdeifülesbagoly-telelőhelyek felmérését hirdeti országosan.

ZH

Fotó: Orbán Zoltán/MME

A civil szervezet közleménye szerint a programban péntektől hétfőig (január 20–23.) bárki részt vehet, a kiváló szabad levegős elfoglaltságot egyéni megfigyelők mellett családoknak, illetve óvodai és általános iskolai közösségeknek is ajánlják.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Ennek hátterében az érintett települések környékének gazdag zsákmányállat-kínálata (egér- és pocokfajok) áll. A madarak a településeken általában fákat választanak nappali pihenőhelyül. A jelenség Zalában nem gyakori, bár nem is ismeretlen, a vármegye déli részének több településén is találkoztak már vele. A megfigyelések jelentőlapja az MME honlapjáról letölthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!