Csere és tárolás

2022.04.09. 19:00

Fontos a leszerelt autógumik átvizsgálása és megfelelő tárolása

Benne vagyunk az abroncsok csereidőszakában. Ilyenkor fontos a leszerelt gumik átvizsgálása és megfelelő tárolása. Ezzel elkerülhető a következő cserénél a meglepetés, hogy akkor derülnek ki a hibák, vagy tárolás közben sérülések. 

ZH

Felni nélkül időről időre el kell forgatni.

Fotó: Shutterstock

A korosodó abroncsok átvizsgálása különösen fontos, mert a tapasztalatok szerint itthon egy autógumiszettel átlag 50-60 ezer kilométert is megtesznek, szemben a nyugati autósokkal, akik fele ennyi futás után új abroncsokat szereltetnek. A felmérések szerint az autósok 24 százaléka nem cseréli le a téli gumikat a melegebb évszakra se, azonban ennek a megoldásnak vannak a hátrányai. A melegben lágyabb téli gumival a féktávolság 100 km/órás sebességről fékezve 8-10 méterrel is hosszabb lehet, a fogyasztás átlag 10 százalékkal magasabb.


A leszerelt téli gumik megfelelően tárolásával, az állagmegőrzésükről gondoskodunk, ami hatással van a várható élettartamra, és a teljesítményre, végső soron a használati biztonságra. Egyre több autógumis műhely kínál tárolást, ezt már az autósok tizeden veszi igénybe. Ez főképp azoknak jó lehetőség, akik nem tudják az otthonukban megoldani a szakszerű tárolást.

 


Ha mi gondoskodunk a tárolásról, akkor ehhez biztosítsunk megfelelő körülményeket! Az abroncsokat -5 és 25°C közötti hőmérsékleten, száraz, enyhén szellős helyen tároljuk. Ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek és ózonsugárzásnak, mert ezek kedvezőtlen hatásúak. A gumikat  hőforrásoktól távol helyezzük el, lehetőleg olyan helyen, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70 százalékot.


A felni nélkül abroncsok elhelyezésre figyeljünk, mert a gumik könnyen deformálódhatnak pláne, ha egymásra halmozva várnak. Ha felni nélküli abroncsokat helyezzünk egymásra, akkor a rakás maximum 1,5 méter magas legyen, különben az abroncsok saját tömegüktől deformálódhatnak. Az abroncsokat tárolhatjuk függőleges helyzetben, felállítva is,  ekkor időről időre, egy-két havonta 90 fokkal forgassuk el azokat, hogy megelőzzük az deformációt.

 

Legjobb felnin tárolni az abroncsokat, ez esetben bármilyen helyzetben lehetnek. Akár több abroncs is egymásra tehető, tároláskor pedig nem szükséges rendszeresen forgatni őket. A  következő gumicserénél az abroncsok nyomását ellenőrizzük, és persze érdemes évente legalább egyszer centríroztatni is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!