Kvíz

2022.04.22. 07:00

És mégis mozog a Föld! Tesztelje tudását, Ön mennyit tud bolygónkról?

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ez a mondat, a Föld napja mozgalom egyik jelmondata, az eseménynek otthont adó dátum pedig április 22-e. Ezen a napon idén is különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel a Föld természeti környezetének megóvására hívták fel a figyelmet. A Földanya Nemzetközi Napjára mi egy kvízt hoztunk.

G. CS.

Forrás: Shutterstock

1.
Kezdjük a legelején. Hány éves lehet a Föld?
2.
Honnan kapta nevét a Föld (Earth)?
3.
A Föld magja egy folyékony külső, és egy szilárd belső részből áll. Mekkora a belső mag hőmérséklete?
4.
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy Földünk nagy részét víz borítja. De vajon hány százalékát?
5.
A Föld vízkészletének csak 3 százaléka ivóvíz. Sóból viszont annál több van. Hány méter magasan lehetne vele beborítani a szárazföldet?
6.
Sir Isaac Newton almája óta tudjuk, hogy ami minket a földön tart, az a gravitáció. Ám a Földön az az erő nem mindenhol egyforma. Miért?
7.
Időszámításunk kezdetén 170 millió ember élhetett a Földön, míg ez a szám 1900-ra elérte a másfél milliárdot. Hol tartunk most?
8.
Az ember által termelt műanyag hulladék egy szemétszigetté hömpölygött össze a Csendes-óceánon, és még nevet is kapott: Great Pacific Garbage Patch. Mekkora a területe?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában