Frissen Zalából

2022.02.27. 17:00

A tengermelléki magyarok nem feledik Andrássy Gyulát

Abbázia-Volosko: Tengermelléki ismerősöm, Ágoston Gergely, az ottani megyei kisebbségi önkormányzat jeles képviselője, a helyi idegenvezetők doyenje rendre beszámol e-mailben a helyi magyarság rendezvényeiről. A minap arról tudósított, hogy néhány év kihagyás után ismét lerótták kegyeletüket Andrássy Gyula voloskói (Abbáziához tartozó) emléktáblájánál, amelyet korábban ugyancsak ők állítottak latin felirattal.

Mihovics József

Voloskói móló képeslapon Andrássy idejéből

Forrás: Ágoston Gergely

Andrássy Gyula grófot Deák Ferenc javaslatára 1867. februárjában Ferenc József nevezte ki miniszterelnökké. (Ez volt Magyarország első kormánya az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után). Andrássynak sok más érdeme mellett jelentős a szerepe a horvát–magyar kiegyezés (1868) létrejöttében, valamint a nemzetiségi törvény megalkotásában. Egy időben a külügyek irányítójaként a nagy Monarchiát képviselte a világ előtt. A történetírók megemlítik róla, hogy barátságot ápolt Bismarck német kancellárral, s az 1878-as berlini kongresszuson képviselte a dualista államot. Visszavonulását követően tőketerebesi (Zemplén vármegyei) birtokán élt, majd orvosai tanácsára a tenger melletti Volosko egyik patinás villájába költözött, itt töltötte utolsó napjait. 

 

A doktorok javasolták neki a levegőváltozást vesebetegségének kezelésére; dialízisről abban az időben még nem tudtak. Úgy tűnt, a lakhelyváltás jót tett neki, amiről rendre beszámolt barátainak, pályatársainak. Állapota javulásában segítségére volt a híres bécsi orvosprofesszor, Theodor Billroth, aki Abbáziában praktizált. 

A beteg az osztrák császárral és nejével, Sisivel mindvégig ápolta több évtizedes barátságukat. A halál a szeretett adriai villában érte 67 éves korában, 1890. február 18-án, felesége, Kendeffy Katalin és lánya, Ilona körében. Koporsóját vonattal Budapestre szállították, s a Magyar Tudományos Akadémia épületében ravatalozták fel. Ide utazott a császárné (Sisi), aki percekig egyedül maradt az elhunyttal a teremben, elbúcsúzott tőle, majd a gyászmenet élére állt. 

 

Borúth Andor egykori festménye Andrássyról

Forrás: MNM

A villáról az a téves feltételezés járja, hogy Andrássy gróf építtette, holott csak kis ideig, nem egészen két hónapig vendégeskedett benne. A pazar nyaraló – ahogy levélíróm, Ágoston Gergely is megjegyzi – az ismert kereskedő és hajótulajdonos Minach családé volt. A família első tagjai a 19. század elején költöztek Voloskóba. Kis vitorlással kezdték, olívaolajat, bort, búzát és faanyagot fuvaroztak a part mentén, később átálltak az olasz (szicíliai) citrom szállítására, egészen Triesztig terítették abban az időben, amikor kolera ütötte fel a fejét, s úgy hirdették, a déli­gyümölcs hatásos a betegség ellen. A családnak önálló hajóépítő cége is lett. 

Tengerre futó szűk utcácska. A hely megőrizte régi báját

Forrás: MNM

 

Nagy óceánjáróikkal Nagy-Britanniába, a francia partokra és Észak-Amerikába is eljutottak. 

Az egykori miniszterelnöknek, akiről sugárutat is elneveztek Pesten, szépirodalmi méltatói is vannak. Mikszáth Kálmán ezt írta róla a Vasárnapi Újságban: „…csúcsa volt a magyar úri nobilitásnak és a magyar szellemnek. Ha Deák Ferencz a magyar paraszt inkarnácziója, azoknak összes bölcsesége egy fejben, Andrássy a magyar úr finomsága, charme-ja és szeretetreméltósága desztilált alakban. Nagy úr tudott lenni, a nélkül, hogy gőgös legyen, mindenkit megnyert, sőt megigézett, a nélkül, hogy leereszkedőnek látszanék.” 

 

A mai Volosko sok mindent megőrzött egykori bájából. Az Adria kiszögelésében megbúvó városkát sok-sok keskeny utcácska, tengerre lefutó kőlépcső, zegzug szabdalja, a barátságos kis kikötőt teraszos vendéglők, illatos kávézók ölelik körbe. Egykori hangulatát, kötődését hozzá így idézte fel a 20. század másik neves írója, Márai Sándor az 1941-ben megjelent, Dráma Voloscában című elbeszélésében: „Számomra a tenger, Fiume és Abbázia között, még mindig a »magyar tenger«, akkor is, ha tudom, hogy a történelem időközben odaadta az olaszoknak a Szentkorona Gyöngyét. De más a szárazföld és más a tenger. Ez az öböl mélykék vizével az én külön, szerény és csöndes irredentám… Szeretek sétálni Abbázia és Lovrana között, a babér illatú tengerparti sétaúton, ahol szüleink és nagyszüleink udvaroltak már egymásnak, s esténként szívesen átmegyek Voloscába, leülök a part menti kiskocsma előtt, megiszom egy negyed liter isztriai vörösbort, és drámai helyzeteken vagy más ilyen reménytelen feladatokon töröm fejem.” 

 

Voloskót Európa „legszebb rejtett drágakövei” közé választotta tavaly nyáron a European Best Destinations (EBD) nevű független idegenforgalmi szervezet, amelynek turisztikai portálja több mint hatmillió látogatót számlál. A listán Volosko mellett francia, belga, spanyol, svéd, olasz, brit és portugál turisztikai célpontok szerepelnek, így Menton a Ligur-tengernél vagy a szintén jónevű Baleal az Atlanti óceán mentén. 

A háromszintes voloskói (Márai szerint voloscai) villa 1865-ben épült közvetlenül a meredek parton, négy kilométerre Abbázia központjától. Könnyen megközelíthető a Lungomare, más néven Ferenc József part menti sétány útvonalát követve. A teraszos kialakítású nyaraló parkjának támfalán latin feliratú márványtábla emlékezteti az utókort az épület egykori híres lakójára. A felirat magyarra fordítva: „Gróf Andrássy Gyula, miután a Hazáért végzett halhatatlan munkáját befejezte, az élet végéhez közeledve, ezen a kies helyen, kedves családja és barátai körében az óhajtott nyugalmat megtalálta. Az Úr 1890. évében, MDCCCLXXXX.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!