Fontos a tavasz

2022.01.28. 17:00

Várjuk haza a fecskéket

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak is óriási szerepe és felelőssége van – írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

ZH

Minden fecskefészek érték

Forrás: Orbán Zoltán/MME

A szervezet felhívása emlékeztet: az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. A folyamat megállítása közös érdekünk, tavaszig pedig még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, vagy felszerelni a fecskepelenkákat. 

 

 

A klímaváltozással új kárte­vő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg hazánkban is. A biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Méréseken alapuló becslés szerint minden fecske legalább egy kiló repülő rovart (muslicától a légy méretig) fogyaszt el csak a költési időben. 

 

 

Az állománycsökkenés megállításának és megfordításának alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. 

 

A fecskefészkek leverése egész évben tilos, de az ezeket érintő épületfelújítási munkálatokra a megyei kormányhivatal a november 1. és március 31. közti időre adhat ki engedélyt. A fecskék megtelepedése ugyanakkor műfészkek felszerelésével elősegíthető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!