Szilveszter

2021.12.31. 07:00

Malac: jólét; patkó: ügyesség; négylevelű lóhere: szerencse

Alig múlt el karácsony, az ünnepek díszeit még ott találjuk január 6-ig, vízkeresztig a lakásokban, köztereken. Ma még talán nem annyira divat, de a közelgő új év alkalmából egy-két napra szilveszteri dekorációkkal tehetjük vidámabbá otthonunkat.

Mozsár Eszter

Fényfüzér és csillagszóró a szilveszteri bulikban is népszerű

Forrás: Shutterstock

Valószínű, hogy ebben az évben – csakúgy, mint tavaly – sajnos a járvány miatt még mindig kevesebben, óvatosabban mozdulnak ki, bár az éttermek, hotelek változatos szilveszteri programokat kínálnak. Az otthon maradók, ha kedvük tartja, kicsinosíthatják lakásukat, miközben barátaikat, családtagjaikat várják. Az igazi partiarcok nem bízzák mindezt a véletlenre, napokkal előtte beszerzik már a partikellékeket, vagy a dekorációt saját ötlet alapján készítik. Ilyenkor egy jobb év reményében koccintunk éjfélkor, mindenképpen a vidámság áll a középpontban, amit lehet ízlésesen vagy éppen merészebben kivitelezni. 

 

Érdemes a karácsonyról megmaradt kellékeket felhasználni. A legtöbb gyerek, de még felnőtt is szereti a csillagszórót, így az izzó kis rudacskákkal megadhatjuk az est alaphangulatát a vacsoraasztalnál. 

 

Ugyancsak jó szolgálatot tehet a felesleges izzósor, amely nemcsak a karácsonyfán mutat jól, hanem a lakás többi részén is. Az utóbbi években egyre többen világítják meg adventkor ablakaikat, de most akár a bútorokra, plafonra is húzhatunk néhány izzósort. Juthat belőlük a bejárati ajtóhoz vagy a belső lépcsősorokhoz. 

 

A romantikusabb alkatúak most bevethetik és használhatják a még elfekvőben lévő mécsestartókat, a gyertya fénye ugyancsak kellemes, a natúr gyertyákat pedig csillámporral színesíthetjük. Akik karácsonykor is készítettek gyertyákat, azok néhány szilveszteri, újévi motívummal frissíthetik fel őket. 

 

Ha már a jelképeknél tartunk, nézzük, mit is jelentenek pontosan. A kismalac a jólét, a termékenység és a bőség, a patkó a szerencse szimbóluma, valamint a gonoszt tartja távol a háztól. A négylevelű lóhere ugyanezt mutatja, valamint a szerencse, ügyesség motívuma. A patkódíszeken a gomba is megjelenhet, emlékszem, gyerekkoromban a karácsonyfára ugyancsak került ilyen. A gomba varázserővel bír, s a halhatatlanságba vetett hitet jelképezi. Gyors növekedése miatt ugyancsak a bőség jele. 

 

Ha a szilveszteri buliban gyerekek is részt vesznek, számukra mindenképpen gondoskodjunk gyerekpezsgőről. Emellett készíthetünk nekik csillogó papírsüvegeket, aminek biztosan örülni fognak. Nem kell hozzá más, csupán színes karton, ragasztó és kalapgumi. 

 

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy a társasággal nemcsak beszélgetni, inni-enni jó, hanem ilyenkor leporolhatjuk a szekrény mélyén rejlő társasjátékokat, vagy bevethetjük a karácsonyra kapott legújabbakat. Ha valaki pedig nem ismeri a legalapvetőbb kártyajátékokat, a kanasztát, ultit, pókert, zsírozást, huszonegyet, akkor fergeteges kártyapartit szervezhetünk a kezdőkkel, akik biztosan hamar belejönnek a szórakozásba. A türelmesebbek kirakózhatnak, persze csak akkor, ha nem akarnak vendégágyon aludni, és csak a pár száz darabosnak állnak neki. 

 

Fiatalok, felnőttek nagy kedvence az Activity, ami ugyancsak több órára ad kikapcsolódási lehetőséget, és sok nevetésre számíthatunk a játék során. 

 

A passzívabb vendégek, családtagok lehet, hogy a tévéfotelbe fognak kuckózni, nekik vidám filmlistát állíthatunk össze. Legyenek zenefelelősök is, akik a beszélgetések, mókázások alatt szolgáltatják a halk melódiákat. 

 

Hagyományos újévi jelképek
Forrás: Shutterstock

 

Az újévi, éjféli menü mindenképpen gyomorkímélő legyen. Persze a mezei virsli mustárral is nagyon finom, de ezúttal tojással, salátával kínáljuk, hogy azért legyen némi ünnepi hangulatunk. 

 

Ilyenkor újra előkerülhetnek a koktélreceptek. A jól bevált karácsonyi koktélok után akár újat próbálhatunk vagy a régit variálhatjuk. 

 

Gyors és egyszerűen elkészíthető például az almalépuncs: egy lábasba vizet töltünk, és belevágjuk a narancsok és citrom héját. Beletesszük a cikkekre vágott almát, a narancsok kifacsart levét. Szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. 15 perc főzés után felöntjük almalével és fehérborral. 

 

A fogadalmaink mellett azért mértékkel italozzunk, a pezsgőt ugyanis nem mindenki bírja más alkohollal keverve. Nincs annál rosszabb, mint amikor macskajajjal kezdődik az új esztendő.

 

GYEREKPEZSGŐ, AZ ÜVEG MIATT 

A családi társasági életben részt vevő vagy szülinapozó gyerekeket a felnőttek italához hasonló üveg vonzza, a koccintás is felnőttesebb így. Azt azért nem árt tudni, hogy a cukros levek ugyanazok a mesefigurás zsugorfóliával burkolt üvegekben, mint a műanyag palackokban, ugyanannyi mesterséges adalékkal, csak drágábban. A hangulatot meg kell fizetni, de azért figyeljünk arra, hogy legalább a legnagyobb igazi gyümölcstartalommal bírót vegyük meg. Ha el tudjuk olvasni az apró betűs öszszetételi listát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!