Frissen Zalából

2021.12.12. 08:00

Kiváló mutatókkal rendelkeznek az egyre népszerűbb könnyűszerkezetes házak

Számos előnyös tulajdonságuk mellett hőtechnikai szempontból is kiváló mutatókkal rendelkeznek a manapság egyre népszerűbb könnyűszerkezetes házak.

Horváth-Balogh Attila

Ránézésre nem lehet megmondani, hogy könnyűszerkezetes technológiával készült.

Forrás: ZH

Ráadásul az építkezés kezdetétől maximum 6 hónapon belül beköltözhetőkké válnak, tudtuk meg Gergye Ákostól, a zalaegerszegi székhelyű Modern Otthonok Kft. ügyvezető-tulajdonosától. A vállalkozás Nyugat-Európában is elfogadott, Európai Műszaki Engedéllyel (ETA) rendelkező fal- és tetőszerkezetek felhasználásával építi könnyűszerkezetes házait, melyekből hazánkban már több mint 700 készült. Ez elég magas szám, ami nem véletlen, hiszen ez a fajta technológia számos előnyt hordoz magában – ezek közül nem egy kifejezetten a téli évszakban jön jól.

 

– A könnyűszerkezetes házak az alapozás elkészülte után úgynevezett szárazépítéses technológiával készülnek, tehát nincsenek kötési idők, amiket ki kellene várni, ebből fakad egyik előnyük, a gyorsaság – bocsátotta előre Gergye Ákos. – A kivitelezés vállalási ideje maximum 6 hónap, ami jóval rövidebb, mint ami általában szükséges egy téglafalazatú épület felépítéséhez. A falak speciális szerkezetűek: műszárított, minősített faanyagokból állítjuk össze őket hidraulikus prés segítségével, nincs szükség habarcsra, cementre, így kiküszöbölhetők az ezek száradásából fakadó, évekig tartó kigőzölgések, melyekkel – kár tagadni – különféle vegyi anyagok jutnak a levegőbe. Másrészt a tégla- és betongyártás a legszennyezőbb iparágak egyike, meglehetősen nagy ökológiai lábnyommal – jóval nagyobbal, mint ami a könnyűszerkezetes házak gyártását jellemzi.

A falakat hidraulikus prés segítségével állítják össze.

Forrás: ZH

Az ügyvezető elmondta: a préselt falszerkezet mindkét oldalon nagy teherbírású építőlemezt kap, illetve arra jön még belülről egy tűzgátló gipszkarton-borítás, kívülről pedig hőszigetelés. Kívülről szemlélve ezekről az épületekről igencsak nehéz megmondani, hogy könnyűszerkezetes építmények.

– A falszerkezetek vastagsága az ügyfél által választható – folytatta Gergye Ákos. – Ami a hőtechnikai mutatókat illeti: ezzel a falvastagsággal olyan hőszigetelési értékeket lehet elérni, amilyent a téglafalazatúaknál csak vastagabbal. Példának okáért a legvastagabb falrendszerünk mindössze 38 centiméter hőszigeteléssel együtt, s ez ugyanazt „tudja”, mint egy korszerűen megépített és hőszigetelt téglafal. Mindebből fakadóan ezek a házak télen és nyáron is költségkímélő módon temperálhatók.

 

Gergye Ákos hozzátette: az általuk épített épületek sajátossága, hogy felépítésükből, illetve a statikai tervezés precizitásából adódóan jobban tűrik az erős földmozgásokat is, mint téglából épült társaik – sajnos az idei horvátországi földrengés nem kis hatásai, rezgései érzékelhetők voltak Zalában is.

Szintén a téli, karácsonyi időszak jellemző problémái a lakástüzek. Ezek 99 százalékban az épület belsejében keletkeznek, viszont jó hír a biztonságra vágyóknak, hogy egy esetleges tűzesetkor a favázas könnyűszerkezetes házak – a feltételezésekkel ellentétben – nagyon jól ellenállnak és könnyen olthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!