Frissen Zalából

2021.11.15. 17:30

Rétesek készültek zalai, vasi, valamint kelt és gluténmentes változatban is Nagykutason

Beköszöntött a hosszú őszi-téli esték évada, kevesebb a ház körül a munka, több idő jut a konyhai alkotásokra. Egy-egy jó recepttel a tarsolyban kezdő háziasszonyok, fiatal leányzók, de ügyes férfiak is kibontakozhatnak.

Fincza Zsuzsa

Így nyújtották a rétestésztát az andrásfai asszonyok

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Népszerű süteményünk, a házi rétes esetében is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás.

Így nyújtották a rétestésztát az andrásfai asszonyok
Fotó: Zalai Hírlap

A nagykutasi Fő utca észak felé kilépve a faluból közútként nekiiramodik, hogy pár kilométer után a Vas megyei Andrásfán Rákóczi utcaként folytatódjon – nem csoda hát, hogy a két község lakói között is szoros a kötelék, s rendre átjárnak egymás rendezvényeire. A nagykutasi őszi ünnepet például az Összefogás Andrásfáért Egyesület Tőzike Dalköre betyárdalokkal színesítette, előtte azonban az asszonycsapat krémje, Nagyné Márffy Gyöngyi, Bóbics Eleonóra, Baranyai Margit és Deáki Ferencné a faluházban bemutatta, hogyan készül az igazi „vasi tökös-mákos rétes”. Van benne gyakorlatuk, a vasvári rétesfesztiválon például minimum 15 kiló lisztből sütik (reggel 8-tól este 10-ig) a rétest. A receptjük egyszerűnek tűnt: fél kiló finomliszthez pici sót, 1 egész tojást, 4 deci langyos vizet, diónyi zsírt tettek, s addig dagasztották, míg a lágy tészta el nem vált az edény falától, majd nyújtás előtt 15-20 percet pihentették. A nagykutasiak Kovács Enikő által prezentált rétese hasonló recept alapján, de réteslisztből készült 2 kanál ecettel szelídítve. A laikusok számára bármilyen hihetetlennek tűnt is, a tészták hagyták magukat az ügyes kezű asszonyok által vékony hártyává nyújtogatni.

Kovács Enikő nem az abroszra, hanem a rajta lévő leheletfinom rétestésztára szórja a tökös-mákos tölteléket
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Preisz Gyula és neje kelt rétese egyszerre volt bonyolultabb és egyszerűbb: 1 kiló liszthez fél liter tejben felfuttatott 5 deka élesztő, 2 tojás, 15 deka olvasztott vaj, pici só, ízlés szerint cukor került, ha igényelte, még egy kis tejet adtak hozzá, hogy gyenge tésztát kapjanak. Preiszék a fenti mennyiségből 4 bucit formáltak, fél órát kelesztették, a tésztát nem az asztalon kézzel, hanem gyúródeszkán sodrófával nyújtották nem túl vékonyra, ami megtöltve gyengébb állagú kalácshoz hasonlított.

Preisz Szilvia és anyukája a készülő sajtos pogácsával. Kiderült, hogy ebből is létezik egyszerű recept
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

A nemesszentandrási Tóth Ildikó és a nagykutasi Baumgartnerné Torma Katalin jóvoltából a gluténérzékenyek sem maradtak rétes nélkül. A tésztát 170 gramm rizslisztből, 8 gramm útifűmaghéjból (bioboltokban beszerezhető), 1 tojással, csipet sóval, 34 milliliter vízzel, 110 gramm tejföllel gyúrták; a rántáshoz 100 gramm zsírt, 100 gramm rizslisztet használtak. A tésztát egy órát pihentették, folyamatosan rizslisztezve kinyújtották, rámázolták a krémes állagú, világos rántást, majd a megkent tésztát jó szorosan feltekerték. A rudat kettévágták, 10 percet pihentették, majd óvatosan kinyújtották az így már szép réteges tésztát. Jó tanács: a töltelék alá hintsünk rizslisztet vagy rizsdarát, hogy felszívja a töltelékben lévő nedvességet, s feltekerés közben is folyamatosan rizslisztezzük a deszkát.

Preisz Szilvia bizonyította, hogy sajtos pogácsából is létezik egyszerű recept: fél kiló liszthez 25 deka margarin, pici só, tejben felfuttatott 5 deka élesztő, fél teáskanál szódabikarbóna, szükség szerint tejföl szükséges. A tésztát fél óra pihenő után már szaggatták, a tetejét megkenték tojással és megszórták sajttal. Jó tanács: a lisztet mindig szitáljuk át, mert így „levegősebb” lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!