Frissen Zalából

2021.11.27. 17:00

Fogadjuk a vadrózsa novemberi ajándékát

Melyik az az őszi mezőgazdasági munka, amelyik után több tucat sebből vérzik a dolgozó? Hát persze, hogy a csipkebogyó-, zalaiasan: a csicskenyeszüret.

Fincza Zsuzsa

A vadrózsa dekoratív termése Fotó: a szerző

Európa leggyakoribb vadóc rózsája akár 3 méter magasra is megnövő horgas-tüskés, tarackoló és támaszkodva kúszó cserje, ha betette a gyökerét, nehéz kitessékelni. A fehér-rózsaszín vagy bordó színű virágai szabadszirmúak, kellemes illatúak, gyümölcse piros, narancssárga vagy rozsdabarna színű csipkebogyó áltermés. Horgas tüskéit mi más célból növesztené, mint fegyvernek, mellyel sikerrel háríthatja a lelegelést, a letépést. Az első napi harci sérüléseken okulva másnap hosszúkarú ágvágóval és metszőollóval felszerelkezve kerestem fel az erdőszéli csipkerózsabokrokat.

A vadrózsa dekoratív termése Fotó: a szerző

Szóban forgó növényünk nem mai gyerek a planétánkon, a közelmúltban a brit régészek 40 millió éves vadrózsák megkövesedett maradványait fedezték fel. Már az 1930-as években végzett kutatások kimutatták, hogy a csipkebogyó 24-szer több C-vitamint tartalmaz, mint az ugyanakkora súlyú narancs, kiválónak mondható az A-, B-, E- és K-vitamin-készlete is, gazdag flavonoidokban és más bioaktív vegyületekben. Vitaminbősége erősíti az immunrendszerünket, Nagy-Britanniában a II. világháború alatt csipkebogyóval helyettesítették a narancsot és a citromot. Az önszerveződés iskolapéldáját bemutatva erdőkön, mezőkön, hegyeken, völgyeken át nagyszabású gyűjtőakciók indultak, tanintézetek, önkéntes csoportok, civil szervezetek gyűjtötték a csipkebogyót – a háború végére több mint 2 ezer tonnányit csipegettek össze belőle a vitaminpótló szirupgyártáshoz. Az iskolákban a gyerekeket naponta sorba állították, és mindenki egy kanál csukamájolajat és egy kanál csipkebogyószirupot kapott természetes erősítőként. A szirupot ma is használják táplálékkiegészítőként, elsősorban a csecsemőknek adják. A gyógyszeripar patikaszerek, különösen köhögés elleni medicinák vitamindúsítására, ízesítésére használja.

Gyümölcstől elég szokatlan módon csipkebogyónk meglehetősen jó forrása az esszenciális zsírsavaknak, amelyek sejtjeink számára nélkülözhetetlenek, és fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és az idegrendszer működésében. Bővelkedik olyan gyulladáscsökkentő zsírsavakban is, amelyek halványítják a hegeket, a bőrön a foltokat, hidratálják bőrt, és megemelik a kollagén szintjét. A csipkebogyó likopinja és béta-karotinja állítólag bőrvilágosító tulajdonsággal rendelkezik, s hatásos gyógyír lehet a hiperpigmentációra. A gyógyszerés kozmetikai ipar a kismamáknak olajat és krémet készít belőle, amit a hasukra kenhetnek, megakadályozva vele a hegesedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!