Frissen Zalából

2021.10.04. 15:00

Építsük be a gyógyteákat a gyerekek életébe

Itt az ősz, a gyerekek is elindultak az óvodába, iskolába. A változékony időjárás és a közösségben könnyebben terjedő kórokozók miatt érdemes a kicsik immunrendszerét felvértezni, és mi mást is ajánlhatnánk erre a célra, mint az évszázadok óta bevált gyógynövényeket?

ZH

A tapasztalatok szerint a gyerekek többsége szívesen fogyaszt teát, ha annak kellemes az íze Fotó: Shutterstock

Fotó: Józsa Zsuzsa

Na de hogyan építsük be a gyógyteát a gyerekek étrendjébe? Mit adjunk egy ovisnak, és mit egy iskolásnak? Most Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya – aki maga is gyakorló, háromszoros nagymama – ad tanácsokat, amelyeket veszprémi laptársunk jóvoltából teszünk közzé.

- A tanévkezdés minden esztendőben hatalmas izgalmakkal járt. A gyerekeim egészséges kisgyerekek voltak, ritkán voltak betegek. Az is igaz, hogy kicsi koruk óta itták a teákat, az sokat segített a bajok megelőzésében, illetve ha kellett, köhögésre, náthára. Szeptember táján mindig tartottam kéznél citromfűteát is, egyrészt, mert nagyon jó vírusölő, és a közösségbe kerülés gyakran hozott betegségeket, másrészt akkor is itták, ha izgulós nap után értek haza, olyankor a nyugtató hatása miatt – emlékszik vissza a szeptember elsejékre Zsuzsa.

A tapasztalatok szerint a gyerekek többsége szívesen fogyaszt teát, ha annak kellemes az íze Fotó: Shutterstock

De hogyan szerettesse meg a gyógyteázást a gyerekkel az, akinél nincs a családban se füvesember, se füvesasszony? Zsuzsa tanácsa az, hogy gyerekeknél mindig finom ízű, úgynevezett élvezeti teával, teakeverékekkel indítsunk. Virágos-illatos, gyümölcsös, piros bogyós, mindenképpen gyengéd aromájú teakeveréket válasszunk. Próbálgassuk, melyik íz jön be a gyereknek, és mi az az illat, íz, amit zsigerből elutasít. A másik tipp, hogy lehetőleg ne lásson a gyerek „vízben úszkáló zöld izéket” a poharában, mert a látvány ijesztő lehet, és kóstolás nélkül otthagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!