praktika

2021.09.12. 11:00

Védelem a muslicák ellen

Ősszel az ecetmuslicák, más néven harmatlegyek gyakori hívatlan vendégek a konyhában. Hogyan tarthatjuk távol ezeket az apró rovarokat?

Szabó Judit

Az ecetmuslica rövid életű, ugyanakkor nagyon szapora élőlény, tojásait képes még a nedves mosogatószivacsra is lerakni, de kedvencei az érett, sőt rothadó gyümölcsök. Azok héján is szaporodik, és jön a borra, sörre is. Olyan kicsi, hogy átfér a szúnyogháló lyukain, de sokszor a megvásárolt gyümölcsökkel visszük haza a muslicákat. Sör- és borcsapdával megsemmisíthetők (egy tálkába helyezzük az italt, folpakkal lefedjük, s arra pici lyukakat szúrunk – bemenni be tud, kijönni már nem), de el is űzhetjük a rovarokat azzal, ha maximálisan tisztán tartjuk a konyhát, nem hagyunk ott ételmaradékot, a mosogató lefolyóját is rendszeresen tisztítjuk. Elűzhetjük illóolajokkal és fűszerekkel is a zavaró rovarokat, jó erre a levendula, a fahéj és a szegfűszeg is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!