Frissen Zalából

2021.09.04. 10:00

A leves dicsérete: a hazai étkek királynője

A többfogásos étkezések nemcsak a táplálkozást szolgálják, egyben családi, társasági eseménynek is kiválóak. A magyar étrend kitüntetett szereplője a leves, noha az előételek néha átveszik a szerepét a menüsorban.

ZH

A legegyszerűbb alapanyagokból is elkészíthető Fotó: ZH-archív

Fotó: Szakony Attila

Pedig a táplálkozást tudományosan vizsgáló szakemberek egyetértenek abban, hogy az egészséges tápanyagbevitel egyik legfontosabb alapköve a leves, amelyet érdemes mindennap fogyasztani. Remek találmány, ugyanis laktat, bőven van benne vitamin és ásványi anyag, segít fedezni a szervezet napi folyadékigényét, nem terheli meg a gyomrot, könnyen emészthető. Ha energiára van szükségünk, készíthetünk nagyon tartalmas, hússal, fehérjével teli változatot. Ebben a magyar konyha verhetetlen, a gulyásvariációk, bablevesek és a halászlevek Mekkája vagyunk. Ha pedig könnyű étkezést terveztünk, a légiesen levegős, világos, csak éppen hogy megpárolt, tésztabetét nélküli zöldséglevesek mellett valamilyen krémlevest is összeállíthatunk. A tejszín ugyan növeli a kalóriaértéket, de anélkül meg nem az igazi a fokhagyma-, brokkoli-, zeller- vagy sütőtökkrémleves.

A legegyszerűbb alapanyagokból is elkészíthető Fotó: ZH-archív

A leves ennek ellenére segít, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be. Leves után a nehezebb ételekből kevesebbet eszünk, főleg, ha hagyunk pár percet a kettő között. Ha rendszeresen fogyasztjuk, az egészséges testsúly megtartását is segítjük. Nagy melegben a jeges italt részesítjük előnyben, noha azonnal izzadást eredményez, ami a szervezet sóháztartását befolyásolja. Ráadásul hamarabb szomjúságot okoz, mint a langyos folyadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!