Frissen Zalából

2021.06.18. 11:30

Ezekre figyeljünk forróságban a strandon: óvatosságra int az orvos!

Az év eddigi legforróbb napjait éljük, s az előrejelzések alapján a hét végére még magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála. A már-már kánikulával vetekedő időjárás csábít bennünket a vízpartra, ám egyáltalán nem mindegy, miként védekezünk a hőség és a napsütés ellen.

GYF, BB, KT

Őr Rebeka és Könye-Balla Dávid a csesztregi szabadidőparkban Fotók: Gyuricza Ferenc

Bázakerettyén az elmúlt hét péntekén nyitotta meg kapuit a fürdővendégek előtt az önkormányzat által üzemeltetett strandfürdő, s Csatlós Csilla polgármester a hét közepén már kedvező tapasztalatokról számolt be.

Mint mondotta: a nyáriasan meleg időjárás, a kellemes fürdőkörnyezet, a családi kedvezmények, az igazi strandhangulathoz rengeteget hozzá tévő gasztronómiai kínálat vonzza a vendégeket. Miután a közelben található letenyei strand ez évben sem nyit ki, rajtuk várhatóan még nagyobb lesz a nyomás, ám reményeik szerint a több száz fős befogadóképesség elegendő ahhoz, hogy fogadni tudják mindazokat, akik náluk szeretnének kikapcsolódni.

– Már most is sok vendégünk van, de az igazi főszezon várhatóan július elejétől indul, arra az időszakra már több csoport is bejelentkezett – mondta a polgármester. – Egyedül az okoz gondot, hogy az érvényben lévő járvány­ügyi szabályozás miatt, mivel épített strand vagyunk, el kell utasítanunk az oltási kártyával nem rendelkezőket.

Először strandolnak idén

A csesztregi szabadidőpark szabadvíz-besorolású tavához egyelőre még kevesen látogattak ki, köztük a kerkafalvai Őr Rebeka és a szentgyörgyvölgyi Könye-Balla Dávid. A fiatal pár hölgytagja elmondta: miután kedden ért véget a tanév, ez az első alkalom, hogy strandolni indultak.

– A csesztregi szabadidőközpont mindkettőnk lakhelyéhez közel van, jó a vízminőség, bár kicsit még hideg, s van büfé is, ezért esett erre a választásunk – folytatta Könye-Balla Dávid. – Az is jó, hogy nincs zsúfoltság, sem a tóban, sem a parton, akár a stégre is kifekhetünk napozni. Elsősorban fürdeni, napozni jöttünk, a tónál található szabadtéri sporteszközök bennünket annyira nem vonzanak.

Őr Rebeka és Könye-Balla Dávid a csesztregi szabadidőparkban Fotók: Gyuricza Ferenc

Rebeka szerint a nyár folyamán biztosan megfordulnak még itt, hét közben és hétvégeken is, hiszen Dávid munkája olyan, hogy könnyen el tud szabadulni. Azt is tervezik, hogy más strandokat, fürdőhelyeket is meglátogatnak, a Balatonhoz biztosan elmennek.

Ne menj ki a tűző napra!

– A 30 fok feletti hőmérsékletnek, az erőteljes napsugárzásnak lehetnek káros élettani hatásai is – figyelmeztet dr. Venczel István csesztregi háziorvos, belgyógyász szakorvos. – Van egy alapszabály, amit elsődlegesen ajánlunk mindenkinek, ez pedig úgy hangzik: ne menj ki a tűző napra!

Persze annak, aki fürdeni, napozni szeretne, hiába mondjuk ezt, így számukra azt tanácsoljuk, lehetőség szerint védjék a bőrüket a közvetlen UV-sugárzástól, ami jelentősen felerősödött a napokban.

Dr. Venczel István azt mondja, a gyakorlatilag bárhol megvásárolható naptejek, krémek a bőrráktól védik a szervezetünket. Az azonban egyáltalán nem mindegy, mit használunk, nagyon oda kell figyelni a faktorszámra.

Ugyanígy célszerű fejfedőt, szalmakalapot használni, s a folyadékpótlást se hanyagoljuk el. A testünk ugyanis folyamatosan párologtat, a folyadék tehát nemcsak a vizelettel távozik szervezetünkből, de a légutakon és a bőrön keresztül is.

Dr. Venczel István háziorvos, belgyógyász szakorvos

A forróság a magas vérnyomásban szenvedőket kifejezetten megviseli, hiszen a hőhatás miatt kitágulnak az erek, s keringési zavarok lépnek, léphetnek fel.

– Az sem mindegy, mit iszunk, a cukros üdítőket és alkoholos italokat lehetőség szerint kerüljük el, s a gyümölcsleveket sem ajánlom, mert azokban szintén sok a cukor – magyarázta tovább. – A legjobb megoldás a víz, akár annak szénsavas változata, vagy az egyszerű szóda.

A strandolóknak én a ropit is ajánlom, mert abban felszívódó só található, ami javítja a vízháztartást.

Megnyílt a külső strand

Nagykanizsán a Kanizsa Uszoda és Strandfürdő a napokban nyitotta meg külső strandját, így a hőség elől már a hűs habokba csobbanhatnak a látogatók. A sportegyesületek jóvoltából beindultak a nyári gyerektáborok is.

Megtudtuk: az elmúlt időszakban főleg műszaki fejlesztések történtek, ezek a megfelelő vízminőséget, valamint a fertőtlenítést biztosítják. Továbbá új, prémium minőségű napozóágyakat szereztek be, melyeket a vendégek ingyen használhatnak. Ezenkívül többek között strandfocikaput állítottak fel, és a strandröplabdapálya is felfrissült, ahogy lecserélték a játékeszközöket és lengőtekét szereztek be.

A tájékoztatóból kiderül: parkosították a területet, nagyon sok az árnyékos felület, a Sétakert egyik ékszerdoboza a strand. Egyelőre a vendégszám elmarad a megszokottól, mert a védettségi kártya felmutatása kötelező, ugyanis közfürdőnek minősül a létesítmény.

A labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit lehet nézni, hétvégenként pedig családi programokat, vetélkedőket, fürdőruha-bemutatókat terveznek, s persze lesz medencés parti is lemezlovassal.

12 hektáron 22 medence

Ugyancsak védettségi kártya felmutatásával látogatható a Zalakarosi Fürdő. Podlovics Péter igazgatótól megtudtuk: 12 hektáron 22 medencével várják a látogatókat. Ahogy magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, annál többen keresik fel a fürdőt, s szerencsére egyre több gyermekes család érkezik.

– A forróságban a legjobb időtöltés még mindig a víz közelében lenni, ezért a tikkasztó hőségben több látogatót várunk – tette hozzá. – A gyerekeknek számos programmal készülnek animátoraink, várhatóan lesz vízi torna, de a kézműves foglalkozások is rendkívül népszerűek. Jó érzés, hogy újra élettel telik meg a fürdő.

Vonzó a tópart

Kistolmácson Birkás Zoltán polgármester elmondása szerint már kipróbálták a tó vizét a fürdőzők.

Az időjárás eddig nem alakult úgy, hogy nagyobb számban érkezzenek vendégek a tóhoz fürdeni, a meleg igazán csak ezen a héten köszöntött be.

A napokban a napsütés azért már a tópartra vonzott néhány napozót, de a korábbi tapasztalatok alapján inkább pénteken és hétvégén használják ki többen a jó időt.

– Véget ért a tanév az iskolákban, a nyári szünetben megjelennek a gyerekek a tónál, és június végétől szinte egész nyáron lesznek táborozók az erdészházban, illetve a kempingbe is érkeznek vendégek több helyről – mondta. – A tó vízminősége jó, minden hónapban vizsgáltatjuk a fürdési szezon alatt.

A forrás vizét is ellenőrizték, megállapították, hogy kicsit algásodik, viszont emberi fogyasztásra alkalmas. A napokban a kempingben füvet nyírtunk, a tónál is rendezzük a környezetet folyamatosan.

Bízunk benne, hogy elindul a szezon, tartós lesz a jó idő, és érkeznek a vendégek egész nyáron.

Birkás Zoltán elmondta: sokan érdeklődtek, jelezték, hogy nyaralnának Kistolmácson, viszont védettségi igazolvány nélkül a szálláshelyeken nem tudnak vendégeket fogadni. A tavat, illetve a vízpartot viszont mindenki szabadon élvezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!