Hirdetés

2021.06.01. 13:47

Érdemes négyévszakos gumit venni, vagy maradjunk a biztos téli guminál?

A négyévszakos gumi egész évben használható, a téli csak télen. Vajon ennyire egyszerű lenne? Nem véletlen, hogy egyre több felhasználó kutat a témában, úgyhogy összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mire való az autógumi?

A gumiabroncs feladata, hogy kapcsolatot tartson az autó és az út között. A teljesítménye létfontosságú, mivel gondoskodik a biztonságunkról, a kanyarokról, a fékútról és az üzemanyagfogyasztásról. Az all season gumik nevéből arra következtethetünk, hogy végre megtaláltuk a legjobb megoldást, ami elviseli a nyári harminc fokokat és a téli -10 fokokat is, miközben ugyanúgy megbirkózik a záporokkal, mint a hóval. Ez azonban nem teljesen így igaz.

A gumiabroncsakciok.hu szerint az egész évben használható abroncsok sokkal közelebb állnak a nyári testvérükhöz. Úgy vannak kialakítva, hogy a speciális hornyokkal inkább a víz elvezetését tudják, miközben a lamellák a tapadásról gondoskodnak. A minta kialakítása mellett a vegyületük is speciális, valahol a téli gumi és a nyári között vannak.

De mit jelent ez a valóságban? Azt, hogy a négyévszakos gumi nem lesz annyira hatékony nyáron, mint a nyári, és nem lesz annyira megbízható télen, mint a téli.

A négyévszakos gumik előnye

Szerencsére előnyei is vannak, így nem kell azonnal leírnunk ezt a lehetőséget. Magyarországon megszoktuk, hogy két garnitúra abronccsal rendelkezünk, és évente kétszer kénytelenek vagyunk fizetni a cseréért, néha a gumik tárolásáért is. A minden évszakhoz illeszkedő abroncsok ezt elkerülik. Nincs többé cserére és szervizre szükségünk, nem kell sorban állnunk, és nem kell a többi autótulajdonos előtt rohannunk időpontért, mivel csak akkor kell újakat vásárolnunk, ha a gumi elkopott, tehát jó pár év múlva.

Jó, ez szuperül hangzik, de mennyire bízhatunk meg benne? Az igazat megvallva ezek az autógumik nem számítanak új találmánynak, hiszen már évek óta jelen vannak a piacon. Mondhatnánk úgy is, hogy egy forradalom indult az abroncscsere ellen, csak éppen nem nyerték meg a csatát. Sok felhasználó azt tapasztalta, hogy a nyári szezonban jelentős kopást szenvedtek el, télen pedig gyakran csúszkáltak.

Fejlődik a technológia

Szerencsére az évek múlásával a technológia is fejlődött, és nem feledkeztek meg az egész évben használható gumikról, így tovább fejlesztették azokat. Igaz, hogy valamivel drágábbak lettek, mint a hagyományos abroncsok, azonban a kötelező csere eltörlése miatt még így is gazdaságosabbra jön ki.

Szuper, irány vásárolni! Vagy mégse? Az az igazság, hogy a nagy fejlődés ellenére sem való mindenkinek ez a megoldás. A szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy először mindig a saját felhasználói szokásainkat vegyük nagyító alá, mert így látni fogjuk, hogy milyen gumikra lesz szükségünk.

Azok a felhasználók, akik rengeteg órát töltenek el a kormány mögött, és rendszeresen hosszabb utakat tesznek meg, azoknak nem maradt más megoldás, mint a rendszeres csere. Nekik sokkal fontosabb a biztonság, mint a megtakarítás. Viszont, ha azok közé tartozunk, akik alig hagyják el a várost, és csak kisebb utakat tesznek meg, akkor nyugodtan válasszuk a négyévszakos gumikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!