Frissen Zalából

2021.05.28. 09:05

Köszöni, jól van! Újra felbukkant az óriásponty, amit egyszer elraboltak a Balatonból

Hihetetlen története van annak a balatoni pontynak, amelyet újra sikerült horogra akasztani május 25-én. Szántódnál dobós módszerrel fogták ki a tövest. Ez a legendás hal már bejárta az egész Balatont. Kifogták mindhárom medencében, sőt 2020-ban el is lopták: egy Tolna megyei magán horgásztóból hozták haza a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Óriáspontyunk jól van, jelenleg 30,2 kg-ot nyom.

Krausz Andrea / likebalaton.hu

Mint arról a zaol.hu is beszámolt, az elmúlt években Balatonfenyvesen, Balatonberényben, Alsóörsön, Balatonakarattyának, Balatongyörökön, és Balatonföldváron is horogra akadt a szóban forgó ponty. Mindannyiszor lefotózták, így a jellegzetes ismertetőjegyei alapján be is azonosították a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. El is nevezték a jó öreg ismerőst „Szesz töves”- nek – írja a likebalaton.hu.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt (2020. május 25-én) Balatonföldváron fogták meg
Fotó: Takács Edvard / balatonihal.hu hivatalos

Végre felbukkant az ikonikus hal!

– Május 25-én a Szántód-révnél egy baráti társaság horgászott éjszaka, fogható pontyok reményében – foglalta össze a legutóbbi fogás történetét a balatonihal.hu.

– Aznap este nem gondolták, hogy milyen példánnyal fogja összehozni őket sors.

Rácz György dobós módszert alkalmazott, a kukoricával csalizott végszerelékét az éjszaka közepén húzta el a már jól ismert pikkelyes

– szól a beszámoló.

2021. május 25. Így néz ki most az ikonikus öreg töves
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

Amikor a helyszínre érkeztek a halőrök, akiket a boldog és meglepett horgászok hívtak a helyszínre, lefotózták és lemérték a gyönyörű halat. Majd alapos elemzés után kiderült: ez bizony a Szesz töves!

Ezt a pontyot lopták el tavaly

Az óriásponty mostani felbukkanása azért is fontos mérföldkő, mert a hal tavaly nyár óta nem hallatott magáról, és most boldogan konstatálták a horgászok és a halgazdaság szakértői is, hogy él és virul.

Tavaly ezt az ikonikus halat lopták ki a Balatonból és vitték el egy magántóba. A csodálatos ponty sok horgásznak szerzett boldog pillanatokat a Balaton partján, de 2020. június 17-én a közösségi médiában arra lettek figyelmesek a halgazdálkodók, hogy a Tolna megyében található egyik horgásztavon tórekord fogás történt.

Feltűnt, hogy a tóban közel sem élt ekkora ponty, és horgászfogásban sem volt erre példa. Az említett tavon készült fotók alapján beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó: egyszerűen ellopták.

A halgazdálkodási társaság akkor a feljelentést megtette a Nébih felé, és azonnal intézkedtek: a tógazda nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait, hogy a pontyot visszaszállíthassák a Balatonba. Így is történt. Június 26-án 27,2 kilósan visszaszállították a Balatonba. A visszaengedésre a siófoki Cinege-patak torkolatnál került sor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=DpvoJEicA1o&feature=emb_logo

A cikk folyatásáért kattintson IDE.

Ezek is érdekelhetik