Szponzorált tartalom

2021.05.28. 12:50

Beszéljünk a Telekom adategyeztetésről

A feltöltőkártyás ügyfeleknek minden évben szükségük van a Telekom adategyeztetésre. Ez egy véget nem érő folyamat, ami 2017 óta riogatja a lakosságot. De miért fontos? Mi történik, ha elmulasztjuk? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Kinek kell?

Kezdjük a legelején: a havi díjas előfizetőknek nincsen semmi dolguk, ők megkímélik magukat a procedúrától. Az adatok egyeztetése csak azokra érvényes, akik feltöltőkártyás szerződést kötöttek.

Ha tehát Telekom adategyeztetésről beszélünk, akkor mindig a feltöltőkártyára gondolunk, azonban ez nemcsak a telefonokra vonatkozik. Ma már vannak olyan modemek, mérőórák és gyerekórák is, amikbe hanghívásra alkalmas SIM helyezhető, így ezekre is érvényes az évenkénti egyeztetés. Fontos, hogy ezeket a kártyákat mindig vegyük ki a tárolójukból, és helyezzük be egy olyan telefonba, amivel képesek vagyunk SMS üzenetetek fogadni.

Honnan tudni, hogy elérkezett a Telekom adategyeztetés ideje?

Sokan nem tudják, hogy mikor lép érvénybe az aktuális Telekom adategyeztetés, de szerencsére nyugodtan hátra dőlhetnek, mert a szolgáltató időben küld üzenetet róla. A törvényi előírásoknak megfelelően kötelezőek vagyunk bemutatni a személyi adatainkat és az igazolványunk érvényességét, feltéve, ha tovább akarjuk használni a kártyát.

Itt jön a legfontosabb információ: ha nem egyeztetünk időben adatot, akkor az előfizetést törölni fogják!

Fotó: pixabay.com

Adategyeztetés lépései

Szerencsére a Telekom adategyeztetés nem bonyolult folyamat, így nem fog sok időt elvenni az életünkből. A Telefonszám tudakozó oldalon megtaláljuk a belföldről és külföldről hívható számokat, vagy megnyithatjuk a Telekom fiókunkat a telefonon és a weboldalon, esetleg felkereshetjük a legközelebbi boltot is.

A sikeres egyeztetéshez mindig legyen a közelünkben az érintett SIM. Ezen kívül csak három lépésre lesz szükségünk:

 • a telefonszámra
 • az okmányainkra
 • visszajelzésre
 • Lakossági ügyfélként érvényes személyi igazolvány kell, a nevünk, születési helyünk, születési időnk, lakcímünk, édesanyánk neve, e-mail címünk és egy értesítési telefonszám.

  Cégként ezek mellé a cég nevét és az adóazonosítót is meg kell adnunk, ne is induljunk el ezek nélkül az adatok nélkül.

  Miért fontos a Telekom adategyeztetés?

  A Telekom adategyeztetés könnyűnek tűnhet, de mindig érdemes ellenőrizni mindent. Elég, ha csak egyetlen számot félreütünk, és az egész procedúra sikertelen lesz. Amennyiben adatváltozás miatt új okiratot kaptunk, akkor a regisztrált adatainkat módosítanunk kell. Fontos megjegyezni, hogy nem kell megvárni az év lejártát, hanem bármikor megtehetjük.

  Ha az okiratunk eltűnt, esetleg ellopták, akkor be kell jelenteni a hatóságnál, és onnantól kezdve nem használható adategyeztetésre. Ilyenkor útlevéllel vagy jogosítvánnyal tudjuk kiváltani, ha pedig megint előkerülne, akkor újra felhasználhatjuk a Telekomnál is.

  Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az adategyeztetés elmulasztása komoly következményekkel jár, mivel a telefonszámunkat törölni fogják. Ha időben észrevettük a hibát, akkor új szerződéskötés keretében 60 nap áll a rendelkezésünkre, utána a régi hívószámunk eltűnik. Ha meg akarjuk őrizni a számunkat, akkor ne feledkezzünk meg a Telekom adategyeztetésről!

  Ezek is érdekelhetik