csináljuk együtt

2021.04.03. 15:30

A húsvéti készülődés része a takarítás, lakásdíszítés

Javában készülünk kultúrkörünk egyik legnagyobb ünnepére, amely szakrális tartalma mellett a tavasz és az újjászületés ideje, a környezet megújulása, tisztítása igényét hozva elő belőlünk.

Arany Horváth Zsuzsa

Ha együtt csináljuk, még jobb móka lesz

Fotó: Shutterstock

Az otthonok tavaszi nagytakarítása bizonyára a legtöbb háztartásban megkezdődött már. A nagyobb felújításokat már a hosszú téli estéken megtervezhettük, a kertek tavaszi virágokkal ékesek, az ablakpucolás, a bútorok mögé „tekintés” azonban az utolsó napokra marad. Mivel a tavalyihoz hasonlóan idén is javarészt a járvány miatti korlátozások határozzák meg a húsvétot, ez emberekben, háziasszonyokban fokozottan tör elő a szűkebb környezet szépítgetése. Ma már a nagyobb ünnepek előtt a ház jó előre tematikus díszeket kap, a téli lakástextilek átadják helyüket a friss hangulatot árasztó tavaszi, húsvéti függönyöknek, terítőknek, díszpárnáknak, vázáknak, kaspóknak, ajtódíszeknek, kopogtatóknak, bejárati welcome fogadó tárgyaknak, amelyek a szekrényekben várták, hogy sorra kerüljenek.

Ám mindig van igény arra, hogy újítson az ember. Noha az üzletek csak korlátozottan adnak lehetőséget az újabb darabok beszerzésére, az ügyes kezűek saját alkotásokkal tehetik egyedivé belső tereiket. Aki jól tud szabni-varrni, barkácsolni, találhat a háztartásban hányódó alapanyagokat, amelyek így új életre kelhetnek.

Ha együtt csináljuk, még jobb móka lesz
Fotó: Shutterstock

Ha pedig esetleg kifogynánk az ötletekből, a világháló ontja a jobbnál jobb tippeket, s az alapanyagokat is beszerezhetjük onnan házhoz szállítással. Kedvünkre válogathatunk, persze azért igyekezzünk elkerülni a túlhajtott giccseket, azzal együtt, hogy az ízlés természetesen mindig egyedi és egyéni megfontolás dolga. Kapható például különböző méretű, fehér színű, hungarocellanyagú tojás, de arra készüljünk, hogy egyszerű vízfestékkel nehezen lehet befesteni, speciális festék kell hozzá.

A díszek java része tehát ilyenkor a tojás motívuma körül forog, kiegészülve a nyuszikkal, csibékkel, bárányokkal, nárciszokkal, kulcsvirágokkal, harsogóan zöld fűmintákkal.

Divatos és könnyen elkészíthető például a decupage technika, amelyhez az alapanyagul szolgáló szalvétákat a húsvéti motívumokat felvonultatók közül válasszunk. A decupage képek feldobják a fafelületeket. A húsvéti rizspapírok is alkalmasak arra, hogy fát, fémet, textilt vagy porcelánt díszítsünk velük. A rizspapír hasonló a szalvétához, de annál masszívabb anyagból készül.

A lakás csinosítgatásának és a húsvéti készülődésnek mindezeknél fontosabb „kelléke”, hogy ha csak egy mód van rá, együtt dolgozzunk a gyerekekkel, elvégre ez az ünnep is a közös családi együttlétről szól elsősorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!