már virágzik

2021.03.18. 15:00

A kockásliliom akkor nyílik, amikor a kakukk dalol

A legszebb és legkülönlegesebb hazai tavaszi vadvirágaink közé tartozik a kockás kotuliliom vagy mocsári kockásliliom, aminek egyik legnagyobb magyarországi előfordulási helye éppen Zala megyében van.

Gyuricza Ferenc

Gyakran párosával látható

Fotó: Matyovszky Márta

A népnyelv által többnyire kakukkvirágként is emlegetett egyszikű növény kora tavaszszal, általában április elején virágzik, akkor, amikor a kakukk először hallatja hangját. Ragadványneve is innen ered. Hagymás növény, amelynek kifejezetten nagy a nedvességigénye, ezért általában vizenyős réteken, ártéri erdők környékén vagy folyók, patakok holtágainak közelében gyakori. Megyénkben két igazán gazdag termőterülete van, a Zala völgyében Zalaegerszegtől egészen Zalaszentgrótig találhatunk rá nagy számban, valamint végig a Kerka mentén, Ramocsától és Magyarföldtől Tornyiszentmiklós vonaláig, beleértve a Hetés vidékét is.

Gyakran párosával látható
Fotó: Matyovszky Márta

Felismerni könnyű, hiszen a kifejlett növény 20-25 centiméter magasra is megnő, jól kiemelkedik környezetéből, de a hat sziromlevél által alkotott, bókoló, olykor párosával is fellelhető, harang alakú virágának lilás-rózsaszínes színe, sakktáblaszerűen foltos mintázata is vonzza a szemet. Védett növényeink közé tartozik, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!