összetartozás

2021.02.14. 15:30

Mi a titka az évtizedeken át tartó, boldog házasságnak?

- A jó házasságért tenni kell, azon túl, hogy szeretjük egymást. Kitartás és türelem a hosszú kapcsolat, az összetartozás titka – vallja a nagykanizsai Bogatin házaspár, akik immár 47 éve élnek a legnagyobb szeretetben és boldog házasságban.

Szabó Zsófia

Bogatin Sándor és Bogatin Sándorné 47 éve élnek együtt, jóban-rosszban

Fotó: Szabó Zsófia

A házasság hete és a szerelmesek napja alkalmából próbáltunk utánajárni a holtomiglan, holtodiglan, az örök hűség, az egy életre történő párválasztás mikénjének. Merthogy, habár azzal van tele a sajtó, hogy sokan, alig pár hónap, év után elválnak, mégis jóval több példa van arra, hogy házaspárok, különösen az idősebb generáció egy életet él le együtt. Ezek a példaértékű kapcsolatok valamiért, talán a fiatal generáció közösségi oldalakon történő boldogságfitogtatása miatt, nem kapnak nagy hangsúlyt. A jól összeszokott, régóta együtt élő párok – mint Bogatin Sándorné Gizike és Bogatin Sándor – nem a külvilágra, hanem egymásra és szeretteikre koncentrálnak. Szép szerelmi történet az övék, ami közel fél évszázada tart. Bár, ahogy ők mesélték, még régebb óta, hiszen már gyerekkorukban is ismerték egymást.

Bogatin Sándor és Bogatin Sándorné 47 éve élnek együtt, jóban-rosszban
Fotó: Szabó Zsófia

-Összefonódott az életünk – mesélte Bogatinné Gizike. – Egy faluban nőttünk fel, Eszteregnyén, egy iskolába is jártunk. Természetesen kapcsolat csak később, felnővén, lett a dologból.

-A mi időnkben volt még udvarlás – kapcsolódott a beszélgetésbe Bogatin Sándor. – Öt év után házasodtunk össze.

-Meglepetésszerűen jött a lánykérés is – nevetett Gizike. – Akkor még dohányzott a papa, a fizetése árából spórolta össze a jegygyűrűre valót. Természetesen igent mondtam, mindketten éreztük, ahogy azóta is, hogy összetartozunk. 1973. november 24-én házasodtunk össze, azóta is együtt vagyunk – mesélte Bogatin Sándorné. A házaspár elárulta: alig a huszas éveik elején házasodtak össze. Nem sokkal később született meg a két lányuk.

-Tudja, akkoriban még volt kitartás és türelem. Persze, akkor is voltak gondok, de mi inkább a problémák megoldásán dolgoztunk, hiszen erről és az összetartozásról szól a házasság. Rengeteget dolgoztunk mi is, ám sohasem kerestük a kifogást, ha egymásról, az együttlétről, a teendőkről volt szó. Ma már inkább azt látni a világban, ha valami nem jó, azt az emberek egyszerűen csak maguk mögött tudják – így Gizike, aki megjegyezte azt is: az egymás iránti szeretet sok erőt adott mindig számukra, a nehéz időszakokban is. Merthogy, mint minden kapcsolatban vannak nehéz periódusok, így náluk is voltak.

- Van egy mondás, miszerint nem szabad haraggal lefeküdni a nap végén: meg kell beszélni mindent. A kommunikáció nem csak sok házasságból hiányzik, ma már az emberi, a közösségi kapcsolatokból is. Mi mindent megbeszélünk egymással, ami nem azt jelenti, hogy mindenben egyet is értünk. De elfogadjuk a másik véleményét. Azt is, hogy apró titkok egy házasságban is lehetnek. Nekünk is vannak. De ezek nyilván nem olyanok, amik kenyértörésre adnak okot. Meg sem fordult a fejünkben, még a legnagyobb gondok közepette sem, hogy elváljunk. Viccesen azt szoktam mondani, hogy kigondolom, amit a mama már kigondolt. Így könnyű kompromisszumot kötni- nevetett Sándor.

S hogy van-e titka a jó házasságnak és annak, hogy két ember, akik együtt élnek, felülkerekedjenek a nehézségeken? A Bogatin Sándor szerint a törődés, a másikra történő odafigyelés és a mindennapok apró örömei sokat jelentenek egy kapcsolatban.

-Családban élni a legjobb és a legszebb dolog az életben – folytatták. – Azonban nem csak magunkra, a szeretteinkre figyelünk. Aktív közösségi életet élünk, két dalkörben is tesszük már évek óta a dolgunk és emellett rengeteg barátunk is van. Nyugdíjasként sem unatkozunk. És váltani sem féltünk, mert eladtuk a házunkat falun és városba költöztünk. Félig-meddig Keszthelyen és Kanizsán élünk – mondták.

Adódik a kérdés, hogy közel ötven év házasság után beszélhetünk-e egy kapcsolatban lángoló szerelemről? Vagy, egyáltalán, fontosak a perzselő érzelmek több évtized távlatából?

-A szerelem nagyon sokáig tart, ez tény. Amikor a gyerekek megszületnek, ők egy picit elvonják a figyelmet, de eközben a tűz egymás iránt azért ugyanúgy lobog. Később, sok-sok év után lesz a szerelemből szeretet, ami szerintünk a legerősebb érzés a világon – mosolygott egymásra meghitten a házaspár. -Most pedig, hogy nyugdíjasok vagyunk, még többet tudunk együtt lenni, figyelni egymásra. Igazi ajándékként éljük a mindennapokat. És igen, romantikára is jut idő és mégtöbb közös programra. Hát kell ennél nagyobb ajándék az életben? Nekünk mindennap érték és kincs, amit együtt töltünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!