„Európai friss kalandok”

2020.12.08. 13:00

Készítsünk kompótot közösen és kreatívan – Tippek Wolf Andrástól

A hideg beköszöntével és különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Wolf András, az „Európai friss kalandok” program nagykövete a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

ZH

Wolf András kedvenc őszi kompótalapanyaga az alma

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: reprodukció: Varga Lívia

A kétgyermekes sztárséf tanácsaival minimalizálhatjuk a tápanyag- és vitaminveszteséget, így kompótunk nemcsak finom, de egészséges is lesz.

Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt, a legjobb, ha hazai és szezonális, így biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal. Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető, ráadásul egészséges: nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi egészségbomba, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.

– A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk. Hűvös helyen tartsuk, és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg, ne hagyjuk állni, összefonnyadni – tanácsolja a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) honlapján a séf. – Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük. Ha a kompótot a levével együtt tálaljuk, akkor ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, a lé magasabb cukortartalmára azonban érdemes odafigyelni.

Wolf András kedvenc őszi kompótalapanyaga az alma
Fotó: reprodukció: Varga Lívia / Zalai Hírlap

Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel, bátorít Wolf András: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is – fahéjat, csillagánizst, kardamomot, vaníliát, szegfűszeget. Szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk.

Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot. És vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés.

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi étkezésekbe. Kiváló megoldás az almás pohárkrém, melynek receptjét meg is osztja a séf.

Hozzávalók 4 fő részére: 0,5 liter almakompót, 2 friss alma, 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt, 10 dkg dió, 10 dkg mandula, 10 dkg mogyoró, méz.

Első lépésként lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd körülbelül félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. Az összeaprított mandulát, diót és mogyorót serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, elkezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!