Felkészülni a vészhelyzetekre

2020.12.13. 07:00

Egy jó tipp karácsonyra: Adjuk vezetéstechnikai tréninget ajándékba!

Vezetéstechnikai tréninget ajándékba adni jó választás, hiszen ez minden bizonnyal a leghasznosabb, amit egy gépkocsivezető kaphat.

Arany Gábor

A vezetéstechnikai pályán az autó előtt hirtelen felbukkanó akadályt feltörő vízsugarak jelzik Fotó: Shutterstock

Szerencsére hazánkban már több helyszín is rendelkezésre áll. Egyebek mellett a Magyar Autóklub működtet speciális oktatópályát Újpesten, emellett a Hungaroringen üzemel a Groupama Tanpálya, és ott van a zsámbéki Drivingcamp vezetéstechnikai centrum. Ezek többféle programmal várják az autósokat, a tréningekkel igazodva a felkészültségi szintjükhöz. Az alapnak tekinthető kurzusban számos gyakorlati feladatot kell végrehajtani: vészfékezés sima és csúszós útfelületen különböző sebességekről; hirtelen megjelenő akadály előtti vészfékezés csúszós felületen; féktávolságon belül megjelenő akadály kikerülése csúszós felületen; imitált frontális ütközés elkerülése, megcsúszó, megperdülő autó egyenes irányba kormányzása; kanyarodás csúszós pályán növekvő sebességgel; szlalomfeladatok vizes, jeges pályán; első tengely tapadásvesztésekor (alulkormányzott állapotban) történő helyes reakciók gyakorlása; hátsó tengely tapadásvesztésekor (túlkormányzott állapotban) történő helyes reakciók gyakorlása rántópadon.

A biztonságot szolgáló fortélyok mellett kínálnak ta­karékosságra oktató felkészítést is. Ezzel a gazdaságos és környezettudatos vezetés, újfajta vezetési kultúra meghonosítását szolgálják. Segítenek abban, hogy a vezető teljes mértékben kihasználja a fejlett járműtechnológiákat a környezetterhelés csökkentése céljából. A képzésen a résztvevők a saját gépkocsijukat különböző forgalmi helyzetekben (városi közlekedés, autóút) használják, miközben a gépjárműben ülő tréner vezetéstechnikai tanácsokkal látja el, s figyeli a gépjármű fogyasztási adatait. A tréning során elsajátítottak által jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.

Találunk az ajánlatok között családnak szóló programot is. A gyerekek és a felnőttek együtt ismerkedhetnek a biztonságos közlekedéssel. A felnőttek vezetéstechnikai tréningen vesznek részt, a gyerekeknek az életkori sajátosságaiknak megfelelően közlekedésismereti oktatást kínálnak. A gyerekek a mini KRESZ-pálya táblákkal és lámpákkal tarkított útjain vezethetik az elektromos kis­autókat, a közlekedési szabályokat betartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!