Dobbanjon lilában a szívünk!

2020.11.17. 11:30

Koraszülöttek világnapja: Lili és Boglárka igaz története

Dobbanjon lilában a szívünk! – ezzel a jelmondattal emlékeznek a koraszülöttek világnapjára november 17-én. Ezzel a színnel világítják meg világszerte a középületeket, hogy sokakhoz eljusson az üzenet: a lila reményt, a bátorítást, a kivételességet, a nyitottságot jelenti.

Mozsár Eszter

Borvári Lili a nagylánnyá lett Boglárkával. Sokat köszönhetnek a segítő szakembereknek és az egyesületnek

Fotó: ZH

Mellbevágó és félelmetes érzés lehet egy anya számára, amikor idő előtt megindul a szülés. Borvári Lilinek egy ikerterhességből maradt életben és született meg extrém kicsi súllyal, 950 grammal a 28. hétre kislánya. Azóta eltelt tizenegy esztendő, de az a karácsonyi ajándék örökké emlékezetes lesz számukra.

Borvári Lili a nagylánnyá lett Boglárkával. Sokat köszönhetnek a segítő szakembereknek és az egyesületnek Fotó: ZH

– Nehéz időszak volt, fiatalok voltunk s nem készültünk fel rá – nyilatkozta lapunknak Borvári Lili. – Nem volt választott nevünk, olyan hirtelen történt minden. Száz napig voltam bent, végig mellette lehettem az osztályon. Kislányom, Boglárka egyhetes és 1 kilogramm volt, amikor először a kezembe vehettem, 2300 grammosan engedték ki a kórházból. Mára nagyon kedves és okos nagylány lett. Minden fejlesztési lehetőséget – fejlesztő foglalkozást, Dévény Anna-módszer, babaúszás, gyógytorna, lovas terápia – megragadtunk, akár ingyenes, akár fizetős volt. Aki ma Magyarországon 1500 gramm alatt születik, annak ötéves koráig alanyi jogon jár a korai fejlesztés, ez Európában egyedülálló dolog. A koraszülés következménye, hogy Bogi erős szemüveget visel, amit már kontaktlencsére cserélt. Ő tudja magáról, hogyan született, igényli, hogy beszéljünk róla. A koraszülött egyesület rendezvényeire folyamatosan járunk. Bogi után, öt évvel később megszületett a húga, Bíborka, aki egészségesen, időben jött világra.

A világon minden tizedik várandósság koraszüléssel végződik, hazánkban évente 8000 koraszülött baba jön világra. Szerencsére egyre több civil szervezet karolja fel, segíti az érintetteket a nehéz hónapokban. A „Korán Érkeztem” Közhasznú Egyesület a Koraszülött Gyermekekért és Családjukért 2010-ben alakult szülői közösség. Munkájukat szakemberek segítik.

Bognárné Bengő Hajnalka perinatális szaktanácsadó maga is úgynevezett koraanyuka
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Az elmúlt tíz év alatt sok mindent tettünk a sorstársakért, folyamatosan figyelembe vesszük a szülői igényeket, így évente akár más-más témára fókuszálunk – ismertette tevékenységüket Bognárné Bengő Hajnalka perinatális szaktanácsadó, érintett szülő. – A családok olyan nehézségekkel néznek szembe, amiben mi sokat segíthetünk. Ez lehet egészségügyi, fejlesztési, szociális kérdés vagy éppen munkalehetőség. A szülőknek leginkább információkra van szükségük, „tapasztaltabb” tagjaink, szakembereink szívesen állnak rendelkezésre. Például számtalan terápiás módszer van már, melyek között néha nehéz eligazodni. Sokkal könnyebb, amikor első kézből tájékozódhatnak a hozzánk fordulók. 2012-ben az országban az elsők között mozgósítottuk a szimpatizánsokat világnapi programmal. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülöttség kihívásaira, nehezítettségére, ráirányítsuk a figyelmet a koraszülöttség problémakörére, megismertetve a társadalommal annak terheit, kihívásait, a kimeneteli lehetőségeket. A témával kapcsolatban még mindig érződik a negatív társadalmi attitűd, amin változtatni szeretnénk. Fontos a körültekintő és folyamatos tájékoztatás. A koraszülött babák életkezdése ugyanis eltér az optimálistól.

Az egyesület idén tíznapos online felhívást tett közzé, a közösségi oldalra több száz fotó érkezett az ország egész területéről, örömmel tapasztalták, hogy 15 ezer embert értek el. A sorozat végigkísérte a családok életét a koraszülött gyermekek születésétől a jelenig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!