az Andrássy-Szapáry kastély szomszédságában

2020.09.21. 16:00

Több kis bivallyal bővült a szécsiszigeti állomány

Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry kastély szomszédságában bivalyok legelésznek. A faluból kivezető út melletti terület is a rezervátum része, az arra járók gyakorta láthatnak kisebb és nagyobb példányokat legelni, vagy a vízben fürödni, hiszen több mint 20 bivaly él itt. Néhány hónappal ezelőtt több kis bivaly látta meg a napvilágot. A látogatókat a kisebbek érdeklődve, az idősebbek vigyázó tekintetétől kísérve méregetik.

Korosa Titanilla

Fotók: a szerző

Az állatok az 500 kilogrammot is elérhetik, marmagasságuk 150 – 180 cm. A vizet rendkívül kedveli, mocsaras vidékeken, a savanyú, rossz minőségű legelőkön is jól tartható. Ami a természetüket illeti, ha ingerlik, felbőszítve inkább letapossa ellenségét, semhogy felökleli. Teje nagyon zsíros, a sajtkészítés alapanyagaként külföldön közkedvelt. Húsa vöröses, rostos, melynek fehérje és ásványianyag-tartalma magasabb a szarvasmarháénál.

Magyarországon az állomány 300 – 350 egyed, vagyis ma alig néhány tucatnyi állat őrzi a hajdani magyar bivalyállomány emlékét. A szécsiszigeti bivalyrezervátumot génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is.

Fotók: a szerző

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!