fotók

2020.09.16. 15:00

Nagyra nőtt birskörték Nagykanizsáról

Változatos birskörte terméséből hozott néhány darabot szerkesztőségünkbe a nagykanizsai Néber András.

Benedek Bálint

Fotó: Benedek Bálint

A férfinak a Nagyrécse melletti Bacónak-hegyen van birtoka, ahonnan már korábban is számos érdekességet hozott. Legutóbb az óriási paradicsomokkal keltett feltűnést, ezúttal viszont szintén nagyra nőtt birskörtéivel érkezett (képünkön).

Fotó: Benedek Bálint
Fotó: Benedek Bálint
Fotó: Benedek Bálint

A férfi szerint a birsalmát többen ismerik, a körte alakja viszont hosszúkásabb. Sőt az interneten talált szakirodalom szerint ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 fajta közismert. A 15 éves fa minden ősszel bőséges termést hoz, viszont ritkán fordul elő, hogy az átlagos méret kétszeresére növekedjen.

- Gondozása igénytelen, az éves csapadék mennyiségen felül, levéltrágyaként átszűrt csalánlével permetezem – fogalmazott. – Az idősek finom birslekvárt, kompótot és dióbéllel kombinálva speciális birssajtot is készítettek a gyümölcsből. Nálunk valószínűleg alternatív feldolgozásként, almával cefrézve szintén zamatos pálinka készül belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!