Támadnak a pollenek

2020.08.30. 16:00

Augusztusban megugrik az allergia tüneteitől szenvedők száma

Az augusztus az allergiában szenvedők számára az egyik legnehezebb hónap, hisz ekkor egyszerre két erősen allergén növény is virágzik: a parlagfű és a fekete üröm. Ráadásul a száraz meleg időben jóval magasabb a pollenkoncentráció.

ZH

Az első lépés az allergia tüneteinek enyhítésére egy alapos takarítás Illusztráció: Shutterstock

Dr. Dunca Mircea Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona orvosa szerint néhány dologra odafigyelve enyhíthetők az allergiás tünetek.

Mivel a pollenek és a por a levegőben szállva nemcsak környezetünket, hanem bennünket is ellep, az első lépés az allergia tüneteinek enyhítésére egy alapos takarítás, tanácsolja az orvos. Fontos, hogy otthonunkat hetente vagy akár néhány naponta porszívózzuk lehetőleg olyan porszívóval, amelynek hatékony a levegőszűrője. Érdemes emellett rendszeresen felmosni, törölgetni, és az ágyneműt is gyakrabban kell cserélni, miután azon a pollen megül, és alvás közben irritálja a nyálkahártyánkat. Ugyanez igaz a ruhákra is, amelyeket allergia­szezonban sűrűbben kell váltani és tisztítani. S a kritikus hetekben nemcsak testünket, hajunkat is érdemes gyakrabban mosni.

Gyakori jelenség az allergiások körében a keresztallergia, amikor egy bizonyos étel vagy ital hasonló reakciókat vált ki a szervezetből, mint maga a pollen. Dr. Dunca Mir­cea Zoltán ezért azt javasolja, allergiaszezonban körültekintően állítsuk össze étrendünket, válogassuk meg, milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, milyen italokat iszunk. A parlagfű pollenjére érzékenyek tüneteit erősítheti például az uborka, a cukkini, a paprika, a paradicsom vagy a banán, a sárga- és a görögdinnye. Mivel ezeket a reakciókat a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök váltják ki, fogyasszuk inkább sütve vagy főzve őket. Az antihisztamint tartalmazó élelmiszerek ugyanakkor sokat javíthatnak állapotunkon. Ilyenek a gránátalma, a tőzegáfonya vagy épp a csalántea.

Az első lépés az allergia tüneteinek enyhítésére egy alapos takarítás Illusztráció: Shutterstock

Bármennyire is próbáljuk enyhíteni az allergiás tüneteket, teljesen nem lehet megszüntetni őket. Ezért a mindennapjainkat úgy könnyíthetjük meg, ha a legtöbb eshetőségre felkészülünk. Mivel előfordul, hogy nem jutunk el időben orvoshoz, hogy felírassuk a szükséges orvosságokat, dr. Dunca Mir­cea Zoltán szerint átmenetileg érdemes vény nélkül kiváltható készítményt beszerezni. Ugyancsak jó, ha van nálunk orrspray, szemcsepp és papír zsebkendő. Sőt, akár higikendőt is bekészíthetünk a táskánkba, amellyel felfrissíthetjük arcunkat, kezünket, és amellyel szemüvegünkről, napszemüvegünkről, mobilunkról is letörölhetjük a polleneket. Azok pedig, akikből az allergia erősebb tüneteket vált ki, mint a folyamatos tüsszögés és orrfolyás, a lehető legritkábban menjenek olyan zárt közösségi helyre, ahol kötelező a maszk viselése.

Ha időben kezdünk felké­szülni az allergiaszezonra, immunterápiával, de­szen­zi­bi­li­zá­ció­val is támogathatjuk immunrendszerünket, javasolja a szakember. Ennek lényege, hogy szervezetünket fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, ezáltal arra tanítjuk az immunrendszert, hogy ne adjon túlzott válaszreakciót.

Üdüléshez az orvos elsősorban a hegyvidéket, az erdőt és a vízpartot ajánlja, ahol alacsonyabb a pollenkoncentráció, kevesebb a por, és nincs szmog, amely asztmás tüneteket okozhat. Az allergiára jótékony hatással lehet a szauna, a termálvíz és a sókamra, hisz mindegyik a légutakat tisztítja. A magasabb sótartalmú termálvíz fölött lebegő pára hasonló a tengeri levegőhöz, az apró sórészecskék által a légutakban megköti a lerakódott szennyeződést és polleneket. Ugyanilyen hatásos a sókamra, ahol a telített sóoldat és a 70-80 százalékos páratartalom csökkenti a nyákképződést, a nyálkahártya duzzanatát és a gyulladást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!